Uoči sastanka lidera razvijenih ekonomija u Italiji

Samit G7 u znaku sankcija prema Rusiji i Kini

SvetVesti

12.6.2024 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Samit G7 u znaku sankcija prema Rusiji i Kini Samit G7 u znaku sankcija prema Rusiji i Kini
Bela kuća saopštila je da će tokom predstojećeg samita G7 u Italiji biti objavljene mere za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava, kao i nove sankcije... Samit G7 u znaku sankcija prema Rusiji i Kini

Bela kuća saopštila je da će tokom predstojećeg samita G7 u Italiji biti objavljene mere za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava, kao i nove sankcije i kontrola izvoza zbog invazije Moskve na Ukrajinu. „Najavićemo nove korake za otključavanje vrednosti imobilizovane ruske suverene imovine u korist Ukrajine“, navela je Bela kuća.

Očekuje se da će lideri G7 pojačati ekonomski i politički pritisak na Rusiju, uključujući osudu veza Rusije sa Severnom Korejom, kao i indirektnu podršku Kine ratnim naporima Rusije. Američki zvaničnici takođe očekuju da će G7 uputiti oštro upozorenje manjim kineskim bankama da prestanu da pomažu Rusiji u zaobilaženju zapadnih sankcija, prenosi Foreign Policy.

Prioritet američke administracije na samitu G7, na kojem će učestvovati predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je finalizacija sporazuma o obezbeđivanju oko 50 milijardi dolara novih kredita Ukrajini, koristeći profit od ruske imovine na zapadu koja iznosi oko 280 milijardi dolara. Zvaničnici EU odupirali su se ideji o direktnoj zapleni ruske imovine, strahujući od reakcije na međunarodnim tržištima, ali su u načelu pristali da se Kijevu odobri kredit, koji bi se vraćao od kamata na rusku imovinu.

Lideri G7 verovatno će izdati saopštenje u kojem će izraziti zabrinutost zbog viška kineskog industrijskog kapaciteta, a takođe će razmotriti mogućnost nametanja dodatnih mera prema subvencionisanim kineskim kompanijama, prenosi Reuters.

Očekuje se da će lideri G7 izraziti svoju odlučnost u rešavanju teškog duga sa kojim se suočavaju mnoga tržišta i zemlje u razvoju, ali nije izvesno šta bi to moglo da znači u stvarnosti. Domaćin Italija zalaže se za postizanje sporazuma o minimalnom globalnom porezu na multinacionalne kompanije, iako je prošlog meseca nagovestila da dogovor neće biti zaključen do juna, kao što je planirano.

Lideri G7, koji se najverovatnije sastaju poslednji put u ovom sastavu, trebalo bi da objave planove koji bi njihovim zemljama pomogli u koordinaciji lanaca snabdevanja za poluprovodnike. Grupa za kontakt takođe će pomoći u upravljanju podmorskim kablovskim povezivanjem, povećavajući bezbednost i otpornost internet veza, prenosi Bloomberg.

Očekuje se da će se liderima G7 na samitu pridružiti indijski premijer Narendra Modi, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) uputila je pozive i liderima Alžira, Argentine, Brazila, Kenije, Mauritanije, Saudijske Arabije, Južne Afrike i UAE. Samit u Pulji biće održan od 13. do 15. juna.

  • ELLA

    13.6.2024 #1 Author

    Kao i uvek neposlusnike treba kazniti. Centri moci diktiraju sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.