zaposleni i poslodavci najčešće se obraćaju povodom različitih vrsta isplata

Sedam odsto svih zaposlenih u Srbiji rešilo radne sporove preko državne agencije

SrbijaVesti

13.11.2023 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sedam odsto svih zaposlenih u Srbiji rešilo radne sporove preko državne agencije Sedam odsto svih zaposlenih u Srbiji rešilo radne sporove preko državne agencije
Direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović izjavio je da je u prošloj godini dogovor sa poslodavcem umesto sudskog postupka prihvatilo 160.000... Sedam odsto svih zaposlenih u Srbiji rešilo radne sporove preko državne agencije

Direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović izjavio je da je u prošloj godini dogovor sa poslodavcem umesto sudskog postupka prihvatilo 160.000 zaposlenih, što je gotovo sedam procenata svih zaposlenih u Srbiji, prenela je Beta pozivajući se na dnevni list Politiku.

„Od 36 pokrenutih kolektivnih radnih sporova u prošloj godini pred Agencijom, broj zaposlenih radnika na koje se primenjuju donete preporuke i potpisani sporazumi kao rezultat mirnog rešavanja sporova, dostiže skoro 160.000 zaposlenih, odnosno skoro sedam procenata zaposlenih u Srbiji. Prema našim procenama, poslodavci i zaposleni su samo na sudskim troškovima na ovaj način uštedeli sumu od preko 100 miliona dinara“, kazao je Lazović.

Agenciji se, prema njegovim rečima, zaposleni i poslodavci najčešće obraćaju povodom različitih vrsta isplata, počevši od zarade, troškova za dolazak i odlazak sa rada, naknade za ishranu, otpremnine pri odlasku u penziju, do jubilarnih nagrada, ali i povodom zlostavljanja na radu.

„Broj podnetih predloga za mirno rešavanje sporova raste. Godišnje se vodi više od 1.000 postupaka. Treba istaći i da je ovaj postupak dobrovoljan pa zavisi samo od strana u sporu hoće li pokušati da reše spor mirnim putem“, rekao je Lazović.

On je objasnio da su u mirnom rešavanju sporova arbitri i miritelji koji donose rešenja i preporuke nezavisni stručnjaci i eksperti radnog prava, a bira ih posebna komisija koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije.

Istakao je i da strane u sporu same biraju postupajućeg miritelja i arbitra iz imenika miritelja i arbitara, a direktor Agencije određuje postupajućeg arbitratek tek ukoliko nema saglasnosti.

Tagovi
SRBIJA VESTI
  • SHALIMAR

    13.11.2023 #1 Author

    Ako su obe strane normalne naravno da je ovaj nacin usteda vremena,zivaca i para…

    Odgovori

  • colorida_cielo

    20.11.2023 #2 Author

    Pa to je u interesu obe strane

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...