POBEDA TRAMPA, PROPAO OPOZIV

Senat oslobodio optužbi bivšeg predsednika SAD

SvetVesti

13.2.2021 23:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Senat oslobodio optužbi bivšeg predsednika SAD Senat oslobodio optužbi bivšeg predsednika SAD
Američki senat nije uspeo da skupi dovoljno glasova da osudi bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon suđenja za opoziv zbog podsticanja pobune njegovih pristalica. Predstavnički... Senat oslobodio optužbi bivšeg predsednika SAD

Američki senat nije uspeo da skupi dovoljno glasova da osudi bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon suđenja za opoziv zbog podsticanja pobune njegovih pristalica.

Predstavnički dom je 13. januara glasao za opoziv Trampa, koji je jedini američki predsednik u istoriji protiv kojeg je dva puta podnet zahtev za impičment.

Da bi Tramp bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina.

Senat je oslobodio Trampa i priveo kraju drugi neuspešni postupak za opoziv protiv njega. Da je Tramp kriv glasalo je 57 senatora, što znači da se demokratskim senatorima pridružilo sedmoro republikanskih kolega, dok je 43 senatora glasalo da bivši predsednik bude oslobođen optužnice, prenose svetski mediji.

„Tužan je dan u Americi kada samo sedmoro republikanaca ima patriotizam i integritet da osudi tiranina“, objavila je nekoliko minuta posle objavljivanja Trampove oslobađajuće presude glumica i demokratski aktivista Alisa Milano (Alyssa) na svom Twitter nalogu.

Da bi bio opozvan u Senatu, bilo je potrebno da se demokratama u glasanju protv Trampa pridruži 17 republikanaca.

Senatori su se, ranije u subotu, dogovorili da preskoče iskaze svedoka u procesu opoziva Trampa. Time je izbegnuto produženo suđenje i obe strane su iznele završne argumente.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...