eu tradicionalno najveći partner srbije za izvoz u ovoj oblasti

Serbia Organika i GIZ organizuju obuke iz oblasti organske proizvodnje

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.6.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Serbia Organika i GIZ organizuju obuke iz oblasti organske proizvodnje Serbia Organika i GIZ organizuju obuke iz oblasti organske proizvodnje
Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) za razvoj privatnog sektora u Srbiji i Sekretarijata... Serbia Organika i GIZ organizuju obuke iz oblasti organske proizvodnje

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) za razvoj privatnog sektora u Srbiji i Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda, organizovalo je u sredu obuku iz oblasti organske proizvodnje u Beogradu.  

„Mi kao grad subvencionišemo organsku proizvodnju i dajemo podsticaje preko javnih poziva. Ove godine ih je bilo pet. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom vršimo besplatne obuke za ljude koji su zainteresovani za organsku proizvodnju“, rekao je Savo Pavičić iz sekretarijata za poljoprivredu Grada Beograda, prenosi Beta.

Ove godine obuke će se sprovesti na Poljoprivrednom fakultetu od 10. do 20. septembra, a praktična nastava će se izvesti na imanju tog fakulteta „Radmilovac“. 

Obuka je namenjena osoblju gradskih opština sa teritorije Beograda, ostalih lokalnih samouprava i Regionalnih razvojnih agencija iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se obezbedili prenos znanja i podrška poljoprivrednicima koji žele da se uključe u organsku proizvodnju.

Serbia Organika je uz podršku GIZ-a ove godine sprovela dve obuke, u Nišu i Zaječaru i nastaviće ih sa ciljem da što veći deo Srbije bude obuhvaćen.

„Organskja proizvodnja već godinama pretenduje da bude dominantan način proizvodnje u svetu, pa i u Srbiji. Rastu poljoprivredne površine pod organskom proizvodnjom koje iznose oko 23.000 hektara, a raste i broj organskih proizvođača kojih je od 6.500“, rekla je generalni sekretar nacionalne asocijacije Serbia Organika Ivana Simić. 

Površine koje su uključene u organsku proizvodnju su u periodu od deset godina uvećane sa 5.855 hektara na više od  23.000 hektara.

„Naša namera je da se nastavi sa tim poslom iz više razloga, a jedan je da je porastao promet organskim proizvodima. U Nemačkoj je skok prometa organskih proizvoda u 2020. godini bio 25 odsto. Taj trend se nastavio i u prošloj godini, tako da imamo sada promet od 16 milijardi evra“, rekao je vođa poljoprivrednog sektora u GIZ-u Tomislav Knežević.

Od 33 države u koje je Srbija izvezla organske proizvode u 2021. godini, EU tržište je tradicionalno najveći partner za izvoz organskih proizvoda, a samo na nemačko tržište se iz Srbije izveze trećina organskih proizvoda.

  • SUNCOKRET

    15.6.2022 #1 Author

    Ovo bi mogla da bude razvojna budućnost Srbije. Proizvoditi organsku hranu koja je preskupa i izvoziti u Evropu i svet.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.6.2022 #2 Author

    I dobijaju najbolje cene organske hrane od nas…

    Odgovori

  • Ika

    15.6.2022 #3 Author

    Super stvar. Treba edukovati narod sto vise

    Odgovori

  • GAGA

    16.6.2022 #4 Author

    Nije mi bas jasno kakva je to organska proizvodnja ako su nam zagadjeni voda, vazduh i zemlja

    Odgovori

  • SNEZANA

    16.6.2022 #5 Author

    Te obuke ce dobro doci

    Odgovori

  • VILENJAK

    16.6.2022 #6 Author

    E ovo je dobro! Svaka čast na ideji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...