Poljoprivrednicima ni vremenski uslovi ne odgovaraju

Setva u Srbiji skuplja za oko 45 odsto

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

18.4.2022 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Setva u Srbiji skuplja za oko 45 odsto Setva u Srbiji skuplja za oko 45 odsto
Setva poljoprivrednih kultura kukuruza, suncokreta i soje ove godine je u Srbiji skuplja za oko 45 odsto nego lane. Poljoprivrednici upozoravaju da se ona... Setva u Srbiji skuplja za oko 45 odsto

Setva poljoprivrednih kultura kukuruza, suncokreta i soje ove godine je u Srbiji skuplja za oko 45 odsto nego lane. Poljoprivrednici upozoravaju da se ona odvija u neadekvatnim uslovima jer u pojedinim krajevima nema dovoljno vlage, dok se u drugim, zbog obilnih kiša, formirala kora na površini, pa usevi ne mogu da niknu.

Poljoprivrednik iz okoline Požarevca Nedeljko Savić rekao je za Betu da obrađuje oko 120 hektara zemlje od čega je 50 namenjeno za suncokret, kukuruz i soju, a 70 hektara je jesenas zasejano pšenicom koja „vapi“ za vlagom.

„Za setvu suncokreta, soje i kukuruza u našem kraju ima vlage, ali pšenici nedostaje kiša, ona ‘živi’, ali otežano, i zbog toga će se prinosi, svakim danom bez padavina, smanjivati“, rekao je Savić i dodao da je setva ove godine skuplja za oko 45 odsto jer su sredstva za zaštitu, gorivo i seme skuplji oko 20 odsto, a mineralno đubrivo za 300 odsto.

Poljoprivrednik iz Bavaništa kod Pančeva Jovica Jakšić rekao je da je završio setvu suncokreta, ali da je zbog obilnih padavina formirana kora, pa je niklo manje od pola semena i da će biti veliki problem ako bude morao da presejava jer je teško naći seme i skupo je.

„Više od 50 odsto semena suncokreta ne može da nikne, a pakovanje za dva hektara košta 36.000 dinara i teško ga je nabaviti. Naručivali smo ga i čekali jer ga nema dovoljno, pošto ga je isporučivala Ukrajina gde je sada ratno stanje, pa se izvesne količine nabavljaju u Rumuniji i Mađarskoj“, naglasio je Jakšić.

Prema njegovim rečima, uljanu repicu su ovog proleća napadali insekti i morala je da se tretira sredstvima za zaštitu više puta, što je poskupelo njenu proizvodnju. Jakšić je istakao da je poljoprivrednicima jedina nada da će opstati ako poskupe i poljoprivredni proizvodi, srazmerno ulaganjima.

Prema rečima poljoprivrednika iz Malog Crnića kod Požarevca Draška Živkovića vremenski uslovi ne idu naruku proizvođačima jer je vreme hladno, zemljište nema odgovarajuću vlagu, a pšenica je u lošem stanju jer nema vlage i sunca i slabo raste, što će se odraziti na prinos.

„Troškovi setve su značajno porasli, nadamo se da će poskupeti i proizvodi. Čuo sam da se suncokret u Rumuniji terminski ugovara po ceni od 120 dinara za kilogram. U Srbiji je prošle godine kilogram suncokreta koštao 60 dinara, ove godine bi trebalo da poskupi, bar minimalno na 80-90 dinara kako bi pokrili ove povećane troškove i nešto zaradili“, rekao je Živković.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...