Susret Kim Džong Una i Vladimira Putina

Severna Koreja uvek podržavala Rusiju

SvetVesti

13.9.2023 12:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

Severna Koreja uvek podržavala Rusiju Severna Koreja uvek podržavala Rusiju
Severnokorejski lider Kim Džong Un izrazio je podršku Rusiji „u borbi protiv imperijalizma“ tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u sredu na kosmodrumu... Severna Koreja uvek podržavala Rusiju

Severnokorejski lider Kim Džong Un izrazio je podršku Rusiji „u borbi protiv imperijalizma“ tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u sredu na kosmodrumu Vostočni. On je istakao da je Severna Koreja uvek podržavala odluke Putina i njegove vlade.

Prema rečima Kim Džong Una, Rusija je sada „ustala da odbrani svoj nacionalni suverenitet i svoju bezbednost“. On je izrazio nadu da će Severna Koreja i Rusija uvek biti „zajedno u borbi protiv imperijalizma i za izgradnju suverene države“, prenosi Komersant.

Lider Severne Koreje doputovao je u posetu Rusiji u utorak vozom do Vladivostoka, a pre sastanka sa Putinom upoznat je sa napretkom montaže nosača raketa Angara. Putin je najavio da će razgovarati o pitanjima „ekonomske saradnje i humanitarnim“ temama, kao i o situaciji u regionu.

Putin je istakao da se sastanak održava u značajnom trenutku, budući da je Severna Koreja nedavno proslavila 75 godina formiranja Republike i uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Rusijom. On je podsetio da je upravo Moskva bila prva koja je priznala državni suverenitet i nezavisnost Severne Koreje, prenosi Russia Today.

U ruskoj delegaciji koja učestvuje na sastanku, pored ostalih su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu. U pratnji Kim Džong Una su ministri ovih resora i drugih resora, kao i vojna lica.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Moskva pomoći Pjongjangu u proizvodnji satelita, Putin je odgovorio da su on i lider Severne Koreje zbog toga došli na kosmodrom. „Lider Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehniku. Oni pokušavaju da unaprede svoj svemirski program“, rekao je Putin.

Dvojica lidera obišli su gradilište lansirne rampe raketnog kompleksa Angara. Radovi na izgradnji lansirnog kompleksa počeli su 2019. godine, a sada se privode kraju. Putin je na sastanak doputovao iz Vladivostoka gde je učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu. Za severnokorejskog predsednika poseta Rusiji predstavlja prvi odlazak u inostranstvo u ovoj godini.

  • SHALIMAR

    13.9.2023 #1 Author

    Saradnja ide u prilog i Rusiji i Severnoj Koreji..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...