Cena rata u Ukrajini

Severstal izgubio 400 miliona dolara zbog sankcija

SvetVesti

1.12.2022 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Severstal izgubio 400 miliona dolara zbog sankcija Severstal izgubio 400 miliona dolara zbog sankcija
Ruska kompanija Severstal izgubila je 400 miliona dolara zbog blokade zapadnih skladišta i računa, rekao je predsednik upravnog odbora Aleksej Mordašov tokom Foruma ruskih... Severstal izgubio 400 miliona dolara zbog sankcija

Ruska kompanija Severstal izgubila je 400 miliona dolara zbog blokade zapadnih skladišta i računa, rekao je predsednik upravnog odbora Aleksej Mordašov tokom Foruma ruskih industrijalaca.

„Svi razumemo da je sada veoma teško vratiti deviznu zaradu u zemlju, praktično nemoguće. Na primer, izgubili smo 400 miliona dolara u Evropi u vidu inventara i stanja na računu. Nećemo ih dobiti sve dok sankcije ne budu ukinute“, rekao je Mordašov, prenosi Komersant.

EU je blokirala oko 68 milijardi evra vrednu rusku imovinu, preneo je Politico. Evropska komisija saopštila je da je predložila stvaranje fonda za restauraciju Ukrajine od konfiskovane ruske imovine. Evropska komisija procenila je štetu za Ukrajinu od sukoba sa Rusijom na 600 milijardi evra.

Prema rečima predsednice EK Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen), u Evropi je blokirano 300 milijardi evra rezervi Centralne banke Rusije i 19 milijardi evra imovine ruskih tajkuna.

Mordašov poseduje oko 77 odsto udela u Severstalu. Ruski biznismen našao se pod sankcijama EU u februaru. Kompanija je u martu izvestila da su zbog sankcija nametnutih većinskom akcionaru obustavljene isporuke u EU.

Kasnije je i sama EU zabranila skoro sav uvoz ruskog čelika. Početkom juna, Ministarstvo finansija SAD dodalo je Mordašova i Severstal na crnu listu. Severstal je saopštio u oktobru da je smanjio međugodišnju proizvodnju za osam odsto. Promet kompanije u prošloj godini iznosio je 11,4 milijarde dolara, a neto profit 4,1 milijardu dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...