SINDIKAT TRAŽI DA MINIMALAC BUDE U VISINI POTROŠAČKE KORPE, 37.500 DINARA Do 15. septembra odluka o visini minimalne cene rada

BiznisBolji posaoIzdvajamoSrbijaVesti

11.8.2020 13:14 Autor: Julijana Vincan 1

SINDIKAT TRAŽI DA MINIMALAC BUDE U VISINI POTROŠAČKE KORPE, 37.500 DINARA Do 15. septembra odluka o visini minimalne cene rada SINDIKAT TRAŽI DA MINIMALAC BUDE U VISINI POTROŠAČKE KORPE, 37.500 DINARA Do 15. septembra odluka o visini minimalne cene rada
Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu. U sredu, 19. avgusta, biće održan... SINDIKAT TRAŽI DA MINIMALAC BUDE U VISINI POTROŠAČKE KORPE, 37.500 DINARA Do 15. septembra odluka o visini minimalne cene rada

Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu. U sredu, 19. avgusta, biće održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta (SES). Jedna od tema biće upravo minimalna cena rada, najavio je predsedavajući SES i predsednik UGS „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković.

„Ovog puta odgovornost sindikata i poslodavca je veća, imajući u vidu kontekst celokupne situacije. To da je Vlada u tehničkom mandatu i da su ekonomske okolnosti veoma složene zbog korona krize“, istakao je Stojiljković.

Foto:Pexels.com

Minimalac u visini minimalne potrošačke korpe u Srbiji

Zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini je 15. septembar. Ako se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

„Vlada još uvek nije formirana, situacija je komplikovana i samim tim traži veću pregovaračku discipilnu i sklonost ka dijalogu. Sa punom pažnjom će početi pregovori i neohodno je da se minimalac poveća kako bi, ako ne ove, onda sledeće godine, dostigao visinu minimalne potrošacke korpe u Srbiji“, izjavio je Stojiljković za Tanjug.

Sindikati drže stav da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom koja iznosi 37.500 dinara. U Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) napomenuto je da neće pristati da minimalac u narednoj godini bude ispod tog iznosa.

Poslednje istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini. Svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela krajem jula, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo. Ta razllika je, kako objašnjavaju, rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize usled pandemije.

Foto: Pexels.com

Rešenje za situaciju iz ugla poslodavaca

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Poslodavci ističu da je tako moguć održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

Stojiljković je naglasio da bi trebalo razumeti i zahteve poslodavaca za umanjenje troškova poslovanja, jer njima sada naročito nije jednostavno, imajući u vidu sve ekonomske okolnosti.

Foto: Tanjug/AP

Od 1. januara cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu. To je za 11,1 odsto više nego prošle godine (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji prima minimalac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...