tradicionalnim dobavljačima se ne isplati prodaja na rate

Sindikati: Država da hitno ograniči cenu ogrevnog drveta

SrbijaU fokusuVesti

9.8.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Sindikati: Država da hitno ograniči cenu ogrevnog drveta Sindikati: Država da hitno ograniči cenu ogrevnog drveta
Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su od države da hitno reaguje i formira cenu ogrevnog drveta, koja ne sme preći 6.000 do 7.000 dinara... Sindikati: Država da hitno ograniči cenu ogrevnog drveta

Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su od države da hitno reaguje i formira cenu ogrevnog drveta, koja ne sme preći 6.000 do 7.000 dinara po metru, pojača seču šuma i izvrši vanrednu inspekcijsku kontrolu u JP Srbijašume i kontrolu stovarišta po Srbiji koja prodaju drva po enormnim cenama, kako bi se iskontrolisalo i ispitalo poreklo drveta koje ovih dana dostiže rekordne cene.

„Imamo razloga da verujemo da tu nešto nije u redu, budući da se u JP Srbijašume svakodnevno vrši seča i izvoz drveta koja se pravda isporukom licima koja su se prethodno upisala u spiskove, dok je novi upis obustavljen“, navedeno je u saopštenju i zatraženo takođe da se umesto gradnje nacionalnih stadiona i ulaganja u neke projekte koji nisu od prioriteta za svako isečeno drvo zasade dve do tri nove mladice.

Iz sindikata Sloga su ukazali i da zbog nestašice drva, uglja i peleta, koja u Srbiji poprima dramatične razmere, tradicionalni dobavljači koji su godinama sa sindikatima sklapali ugovore o prodaji ogreva na rate masovno obaveštavaju sindikalne poverenike da neće sklapati ugovore, jer im se to ne isplati, prenosi agencija Beta.

U saopštenju je navedeno da je za nestašicu ogreva, koja kod građana stvara bes, odgovorna isključivo vlast „koja ništa ne čini da to spreči“.

Istaknuto je međutim, da drva ima kod privatnih preprodavaca i na pojedinim stovarištima, koji za takozvani metar drva u oblicama naplaćuju i do 12.000 dinara, posebno u Vojvodini, cepana drva u paletama i do 25.000 dinara, a tonu peleta od 50.000 do 60.000 dinara i to isključivo za gotovinu.

Iz sindikata Sloga smatraju da cena ogreva nema nikakve veze sa poskupljenjem energenata u svetu i ratom u Ukrajini, već isključivo od pojedinaca koji su osetili da mogu spekulativnim metodama doći do lakog i brzog profita, prenosi agencija Beta.

Upozorili su i da će, ukoliko se nešto po ovom pitanju ne učini, „građani cvokotati, masovno uključivati grejalice i TA peći i napraviti potpuni energetski kolaps u snabdevanju strujom“.

 • SUNCOKRET

  9.8.2022 #1 Author

  Kada je nestašica onda proizvođači i isporučio ci diktiraju uslove, država jeste ta koja može da zaštiti potrošače i nadje način da niko ne bude oštećen

  Odgovori

  • BOLEK

   19.2.2023 #2 Author

   Kod nas mislim da to ne moze da se desi

   Odgovori

 • TATJANA

  9.8.2022 #3 Author

  Nije u redu da na stovaristima prodaju po tako visokim cenama

  Odgovori

 • VERA

  9.8.2022 #4 Author

  Bolje da su to odmah uradili.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  9.8.2022 #6 Author

  Sada svi k oriste situaciju.

  Odgovori

 • MAJALG

  9.8.2022 #7 Author

  Cena stvarno nije normalna, pogotovo sto nije nestasica drva, samim tim ni cena ne bi smela biti tako visoka.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.8.2022 #8 Author

  Cene su nenormalno visoke,bez osnova…

  Odgovori

 • goca87

  10.8.2022 #9 Author

  Naravno da treba ograničiti cenu, cene su trenutno previsoke…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.