RAD NA IZMENAMA ZAKONA O POJEDNOSTAVLJENOM ANGAŽOVANJU RADNIKA NA SEZONSKIM POSLOVIMA

Sindikati tvrde: Svi ćemo postati sezonci

AnalizaIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

24.2.2021 12:37 Autor: Gordana Bulatović 0

Sindikati tvrde: Svi ćemo postati sezonci Sindikati tvrde: Svi ćemo postati sezonci
Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima zadatak da zajedno sa svim zainteresovanim stranama, a pre svih... Sindikati tvrde: Svi ćemo postati sezonci

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima zadatak da zajedno sa svim zainteresovanim stranama, a pre svih sa poslodavcima i sindikatima, tokom ove godine pripremi izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Zakon je donet 2018. godine i odnosio se samo na sezonce u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Analize koje su, uz pomoć Nemačke razvojne saradnje prošle godine uradili u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, pokazale da bi bilo dobro proširiti sistem pojednostavljenog angažovanja i na kućne i pomoćne poslove, skupljanje sekundardnih sirovina, turizam, ugostiteljstvo, kreativnu industriju i građevinu.

„Pokazalo se kao dobro što je 2018. godine uveden pojednostavljen elektronski sistem angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi. Putem ovog sistema angažovano je oko 27.000 sezonaca samo u prvoj godini primene, što je deset puta više u odnosu na broj prijavljenih radnika u godini pre. Dodatno, oko 245.000.000 dinara na ime poreza i doprinosa je uplaćeno po ovom osnovu.  Analize govore da je ovaj sistem angažovanja radnika na sezonskim poslovima primenljiv i u drugim delatnostima“, objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj i dodaju da trenutno na tržištu postoji nelojalna konkurencija kada su u pitanju poslodavci, dok sa druge strane veliki broj radnika ne ostvaruje nikakva prava, a budžet Republike Srbije ima gubitke.

S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji učestvuje u radu Radne grupe Ministarstva, veruju da donošenje planiranih izmena i dopuna Zakona preti da potpuno ukine osnovna prava radnika iz radnog odnosa.

„Dovodi se u besmisao postojanje Zakona o radu, kao krovnog zakona za oblast zapošljavanja. Naime, većina prava radnika iz postojećeg Zakona o radu bi, predloženim izmenama, bila ukinuta. Bile bi im uskraćene naknade za hranu, prevoz, pravo na bolovanje, dnevni i nedeljni odmor, slobodne dane i godišnji odmor, kao i mogućnost sindikalnog organizovanja i kolektivnog  pregovaranja“, kaže za portal Biznis.rs  Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On dodaje da je lista zanimanja u kojima se, na tzv pojednostavljeni način reguliše sezonski rad značajno proširena.

„Prvo je to bila samo poljoprivreda. Sada se dodaju mnoge druge delatnosti. Recimo, u ugostiteljstvu će, prema ideji Radne grupe, biti moguće sezonski zaposliti i kuvara i konobara i barmena. Možda takav pristup zapošljavanju može biti primenjen u slučajevima kada ih poslodavac angažuje u nekom turističkom mestu, gde postoji sezona, ali, bojim se da će ovo koristiti i poslodavci u gradovima, posebno Beogradu, gde je sezona, čak i u vreme pandemije, non – stop. Slično je i sa drugim sektorima. Nisu to, po svojoj prirodi, privremeni poslovi, ne zavise ni od klimatskih ni ekoloških faktora, već isključivo od poslodavaca“, objašnjava  Orbović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, Foto: Tanjug

Predsednik Saveza samostalnih sindikata ističe i da se već u postojećem tekstu Zakona koji je stupio na snagu 1. januara 2019. godine previđa usmeno upoznavanje sa uslovima rada, kao i da je u praksi već prisutno da se stupanjem na rad sezonskog radnika smatra da je prihvatio uslove rada i da je time zaključen tzv usmeni ugovor.

„Zaključenje tog usmenog ugovora u suprotnosti je sa važećim Zakonom o radu, koji kod svih oblika rada van radnog odnosa propisuje obavezu zaključivanja ugovora o radu ili radu van radnog odnosa isključivo u pisanom obliku. Postavlja se pitanje na koji način sezonski radnik može da dokaže svoj radni angažman kod konkretnog poslodavca, ukoliko on ne želi da ga prijavi na osiguranje, a ugovor ne postoji, odnosno postoji usmeni dogovor. Upravo jedini dokaz koji ide u prilog zaštiti sezonskih radnika, ovde izostaje. Radnik se stavlja u potčinjen položaj, prepušten volji poslodavca da odlučuje o njegovim pravima po osnovu rada, pa se dovodi u pitanje isplata naknade i ostalih prava u vezi sa njegovim angažovanjem“, ističe Orbović.

On dodaje i da se izmenama postojećeg Zakona predviđa lakše zapošljavanje sezonaca iz inostranstva.

„Već sada imamo dosta radnika iz Indije, Pakistana, Turske i Albanije koji rade kao sezonski radnici u Srbiji. Izmenama Zakona, njihova prava će se u potpunosti izjednačiti sa domaćim radnicima, što će, sasvim sigurno, uticati da cena angažovanja naših radnika dalje i dalje pada“, zaključuje Orbović.

Tagovi
SINDIKATI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...