Okruženost morem azijska zemlja iskorišćava u energetske svrhe

Singapur gradi elektranu na plimu i oseku u saradnji sa japanskom kompanijom

SvetU fokusuVesti

9.8.2022 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Singapur gradi elektranu na plimu i oseku u saradnji sa japanskom kompanijom Singapur gradi elektranu na plimu i oseku u saradnji sa japanskom kompanijom
Japanski brodarski gigant Nippon Yusen Kaisha učestvovaće u singapurskom energetskom projektu koji će koristii snagu morske plime. Pionirski projekat za ovu zemlju, kojim rukovodi... Singapur gradi elektranu na plimu i oseku u saradnji sa japanskom kompanijom

Japanski brodarski gigant Nippon Yusen Kaisha učestvovaće u singapurskom energetskom projektu koji će koristii snagu morske plime.

Pionirski projekat za ovu zemlju, kojim rukovodi državna kompanija Bluenergy Solutions, fokusiran je na razvoj sistema za napajanje na osnovu kretanja plime i oseke. Šema gradnje predviđa turbine sa tri lopatice – čiji delovi liče na one koji se koriste na vetroparkovima – ali postavljene pod vodom.

Iz japanske kompanije je saopšteno da će ona raditi u tri oblasti kao delovima projekta izvan distribucione mreže: u skladištenju energije, proceni troškova proizvodnje električne energije i njene efikasnosti, piše CNBC.

Osnovana 1885. godine, japanska kompanija se, između ostalog, bavi brodskim transportom rasutog materijala, vazdušnim prevozom tereta i transportnom logistikom.

Projekti poput onih koji se planiraju za Singapur su u ranoj fazi, ali Azija je već dom južnokorejske plimske elektrane na jezeru Sihva. Elektrana je počela je sa radom 2011. godine i najveća je elektrana na plimu i oseku na svetu. Prvi prototip plimske elektrane izgrađen je još šezdesetih godina prošlog veka.

Međunarodna agencija za energetiku je saopštila da „pomorske tehnologije imaju veliki potencijal“, ali dodaje da je potrebna dodatna podrška donosioca političkih odluka za istraživanje i razvoj, kako bi se smanjili troškovi.

Ocean Energy Europe je ranije ove godine saopštila da je prošle godine u Evropi instalirano 2,2 megavata “plimne snage”, u poređenju sa samo 260 kilovata u 2020. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...