zeleno svetlo za prvu kripto berzu

Singapur postaje centar za trgovinu kriptovalutama

AnalizaSvetU fokusuVesti

4.8.2021 13:55 Autor: Miljan Paunović 0

Singapur postaje centar za trgovinu kriptovalutama Singapur postaje centar za trgovinu kriptovalutama
Singapur bi mogao postati meka za kriptovalute nakon što je ovih dana upalio zeleno svetlo prvoj berzi kriptovaluta. Tako ovaj azijski grad-država baca rukavicu... Singapur postaje centar za trgovinu kriptovalutama

Singapur bi mogao postati meka za kriptovalute nakon što je ovih dana upalio zeleno svetlo prvoj berzi kriptovaluta. Tako ovaj azijski grad-država baca rukavicu Hong Kongu kao središtu za digitalno finansiranje.

Australijska berza Independent Reserve dobila je „načelno“ odobrenje Monetarnog tela Singapura dopuštajući joj da radi kao regulatorni pružalac usluga tokena za digitalno plaćanje nakon što je u aprilu prošle godine podnela zahtev za licencu, piše tportal, a prenosi Seebiz.

Kompanija je prvi takav pružalac usluga kojoj je singapurski regulator dodelio odobrenje za oko 170 podnosilaca zahteva, uključujući globalne berze Binance i Gemini. Neke grupe, uključujući Binance, već su dobile izuzeće za pružanje usluga maloprodajnim i institucionalnim ulagačima u gradu dok čekaju formalnu dozvolu.

„Na ovo čekamo više od godinu dana“, objavila je jedna strana kripto berza koja posluje u gradu. „Sada se svi pitaju ko će sledeći dobiti odobrenje.“

Globalne grupacije kriptovaluta brzo su se širile u Singapuru zahvaljujući prijateljskom gradskom regulatornom okruženju, koje je u oštroj suprotnosti s drugim tržištima koja su zauzela stroži pristup industriji.

Propisi se uveliko razlikuju među pojedinim državama, što znači da nekoliko velikih globalnih berzi traže dozvole u različitim zemljama jer nadzorna tela počinju pomnije nadzirati njihovo poslovanje.

Ekonomija Singapura siromašna resursima uveliko se oslanja na finansijske usluge, a privlačnost grada kao poslovnog središta povećala se jer se Hong Kong, konkurentno azijsko finansijsko središte, prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti smatrao manje privlačnim.

Industrija digitalne imovine pojavila se kao još jedan front na igralištu konkurentskih gradova.

I dok je Hong Kong pod pritiskom službenog Pekinga počeo otežavati poslovanje kriptovalutama, Singapur je stranim kripto grupama olakšao osnivanje kancelarija i opsluživanje stanovnika i preduzeća, iako uz ograničenja, uključujući ograničenja u količini transakcija. U januaru 2020. godine uveo je zakon o platnom prometu prema kojem se kompanije mogu prijaviti za dobijanje licence. Oko 90 kompanija za digitalnu imovinu prijavilo se i posluje pod regulatornim izuzetkom.

Glavni operativni direktor Crypto.coma Erik Anciani (Eric Anziani), platforme za razmenu digitalnih valuta koja ima veliko prisustvo u Hong Kongu, ali brzo raste u Singapuru, rekao je da je geopolitički rizik u Hong Kongu eskalirao.

„Singapur je takođe povoljniji za male ulagače“, zaključio je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...