Inflacija primorava radnike da životne potrebe podmiruju ušteđevinom i kreditnim karticama

Sjedinjene Američke Države beleže stagnaciju prometa u maloprodaji na mesečnom nivou

NovacSvetVesti

22.8.2022 12:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sjedinjene Američke Države beleže stagnaciju prometa u maloprodaji na mesečnom nivou Sjedinjene Američke Države beleže stagnaciju prometa u maloprodaji na mesečnom nivou
Promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) stagnirao je u julu na mesečnom nivou zbog smanjene kupovine automobila i cena motornih... Sjedinjene Američke Države beleže stagnaciju prometa u maloprodaji na mesečnom nivou

Promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) stagnirao je u julu na mesečnom nivou zbog smanjene kupovine automobila i cena motornih goriva.

„Rast u nekim drugim kategorijama ipak sugeriše da je potrošnja stanovništva i dalje otporna na krizu“, pokazuju podaci Ministarstva trgovine SAD.

Podatak o prometu u maloprodaji za jun je revidiran i pokazuje rast od 0,8 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Bloomberg.

Ako se isključi prodaja goriva i automobila, američka maloprodaja beleži u julu rast od 0,7 odsto mesečno, što je bolje od očekivanja.

Podaci o prometu na malo nisu prilagođeni stopi inflacije.

Ekonomisti koji su učestvovali u anketi koju je sproveo Bloomberg u proseku su predviđali rast julske maloprodaje od 0,1 odsto.

Značajno smanjenje cena benzina i gasa za automobile podstaklo je Amerikanaca na kupovinu, omogućivši im verovatno nešto više gotovine za trošenje na druge stvari. Uprkos tome, uporno visoka inflacija utiče na plate radnika i mnoge primorava da se oslanjaju na kreditne kartice i ušteđevinu za podmirenje životnih potreba.

Vrednost prometa na benzinskim pumpama je u julu pala 1,8 odsto, što je odraz kontinuiranog povlačenja cena gasa sa rekordnih nivoa koji su zabeleženi sredinom juna.

Kupovina motornih vozila i auto-delova smanjena je za 1,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...