SKOK BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Rast za 22,9 odsto zahvaljujući ličnoj potrošnji

SvetVesti

8.12.2020 13:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

SKOK BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Rast za 22,9 odsto zahvaljujući ličnoj potrošnji SKOK BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Rast za 22,9 odsto zahvaljujući ličnoj potrošnji
BDP Japana porastao je za 22,9 odsto u trećem kvartalu ove godine, saopštila je u utorak vlada te zemlje. Vlada je revidirala svoju prethodnu... SKOK BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Rast za 22,9 odsto zahvaljujući ličnoj potrošnji

BDP Japana porastao je za 22,9 odsto u trećem kvartalu ove godine, saopštila je u utorak vlada te zemlje. Vlada je revidirala svoju prethodnu prognozu o rastu 21,4 odsto, jer nije računala da će privatna potrošnja porasti za 5,1 odsto.

Realni ekonomski rast za 22,9 u odnosu na drugi kvartal najbrži je zabeleženi tromesečni rast od 1980. kada je počelo beleženje ovih podataka, prenosi Japan Times. Podaci za oktobar pokazuju da je potrošnja domaćinstava porasla za 1,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ekonomija se oporavila od početnog udara pandemije korona virusa, koji je u periodu od aprila do juna prouzrokovao pad BDP za 29,2 odsto. Japanski analitičari prognoziraju da će se rast nastaviti i da će u poslednjem kvartalu 2020. godine BDP porasti za dodatnih 2,1 odsto.

Tokijski zvaničnici ističu da je veoma teško proceniti da li je potrošnja u novembru nastavila da raste, zbog novog talasa zaraze korona virusom. Prema procenama stručnjaka japanska ekonomija je u ovom kvartalu za 3,9 odsto slabija nego u istom tromesečju prošle godine.

Premijer Japana Jošihido Suga najavio je u utorak novi stimulativni finansijski paket vredan 798 milijardi dolara. Suga je naveo u razgovoru sa rukovodstvom stranke da će više od 384 milijardi biti namenjeno za fiskalnu potrošnju, prenosi Al Jazeera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...