iz srbije pomoću međunarodne uputnice

Slanje novca za Ukrajinu funkcioniše, kurirske i ekspres usluge obustavljene

BankeNovacSrbijaSvetVesti

17.3.2022 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Slanje novca za Ukrajinu funkcioniše, kurirske i ekspres usluge obustavljene Slanje novca za Ukrajinu funkcioniše, kurirske i ekspres usluge obustavljene
Poštanski saobraćaj Srbije sa Ukrajinom i Rusijom funkcioniše, dok je slanje novca za Ukrajinu omogućeno preko međunarodne uputnice, uz isplatu ograničenu na lokacije van... Slanje novca za Ukrajinu funkcioniše, kurirske i ekspres usluge obustavljene

Poštanski saobraćaj Srbije sa Ukrajinom i Rusijom funkcioniše, dok je slanje novca za Ukrajinu omogućeno preko međunarodne uputnice, uz isplatu ograničenu na lokacije van regiona Donjeck i Lugansk. Kada je reč o kurirskim i ekspres uslugama ka ovim zemljama, ali i Belorusiji, one su obustavljene.

„Poštanski saobraćaj u oblasti univerzalne usluge, Pošta Srbije obavlja sa Ukrajinom i Rusijom, dok je slanje novca za Ukrajinu omogućeno korišćenjem usluge PostCash (međunarodna uputnica), s tim što je isplata ograničena na lokacije koje su izvan regiona Donjeck i Lugansk, u zavisnosti od trenutne bezbednosne situacije“, naveli su u Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) za N1.

Univerzalna poštanska usluga, obuhvata, između ostalog – prijem, preradu, prevoz i uručenje pismonosnih pošiljaka mase do dva kilograma, prijem i uručenje paketa mase do deset kilograma u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, prijem paketa do 10 kilograma i uručenje paketa mase do 20 kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, zatim prijem, prenos i isplatu poštanske uputnice u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju.

„Poštanski operatori kurirskih i ekspres usluga, zbog trenutnog stanja i konflikta između Ruske Federacije i Republike Ukrajine na teritoriji Ukrajine, obustavili su prijem pošiljaka za teritorije Rusije, Ukrajine i Belorusije“, navode u RATEL-u.

ERGP (European Regulators Group for Postal Services) je pokrenuo akciju za podršku inicijativi poštanskih operatora, sa ciljem smanjenja ili ukidanja poštarina za pošiljke naslovljene za Ukrajinu koje sadrže humanitarnu pomoć.

„Na osnovu informacija koje je Pošte Srbije dostavila agenciji, do sada nisu imali nijedan zahtev za slanje humanitarne pomoći narodu Ukrajine“, ističu u RATEL-u.

Kako dodaju, RATEL nastavlja da prati situaciju i prilagođava naredne korake situaciji na terenu u skladu sa interesima korisnika usluga i preporukama međunarodnih organizacija u oblasti poštanskih usluga.

ERGP je, inače, ukazao da je od ključne važnosti da se ukrajinskim građanima olakša isporuka poštanskih pošiljaka sa humanitarnom pomoći. Evropska regulatorna grupa za poštanske usluge stoga je pozvala operatore da snize ili ukinu poštarine za slanje paketa, uključujući i pojedinačne poštanske pošiljke, koji sadrže lekove i humanitarnu pomoć Ukrajini.

  • ZVE84

    17.3.2022 #1 Author

    Vrlo logičan sled događaja….

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #2 Author

    Humano je da se ne naplacuje usluga!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...