Banka Slovenije objavila mesečnu publikaciju o poslovanju banaka

Slovenačke banke u prvih osam meseci ostvarile 330 miliona evra bruto dobiti

BankeEURegionVesti

19.10.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Slovenačke banke u prvih osam meseci ostvarile 330 miliona evra bruto dobiti Slovenačke banke u prvih osam meseci ostvarile 330 miliona evra bruto dobiti
Banke u Sloveniji su u prvih osam meseci ove godine ostvarile 330,2 miliona evra dobiti pre oporezivanja, što je 1,6 odsto manje nego u... Slovenačke banke u prvih osam meseci ostvarile 330 miliona evra bruto dobiti

Banke u Sloveniji su u prvih osam meseci ove godine ostvarile 330,2 miliona evra dobiti pre oporezivanja, što je 1,6 odsto manje nego u istom razdoblju lane. Istovremeno je obim kredita nebankarskom sektoru porastao za 309 miliona evra.

U avgustu je, u poređenju sa mesečnim prosekom ove godine, nadprosečno ojačalo kreditiranje nebankarskog sektora, ističu iz Banke Slovenije u mesečnoj publikaciji o poslovanju banaka. Obim kredita nebankarskom sektoru porastao je za 309 miliona evra, a međugodišnji rast ubrzan je na 13 procenata, prenosi SeeBiz.

Od toga se dobra polovina odnosi na kredite kompanijama. Kao i prošlog meseca, povećanje obima snažno je koncentrisano u samo nekoliko većih firmi, uglavnom u delatnosti snadbevanja električnom energijom, gasom i parom. Međugodišnji rast kredita preduzećima u avgustu ubrzao je na 18,4 odsto i bio je drugi najveći u evrozoni.

Kreditiranje stanovništva u avgustu je bilo natprosečno, s mesečnim rastom od 104 miliona evra u odnosu na mesečni prosek prethodnih meseci godine. Mesečni rast stambenih kredita bio je ispod proseka u odnosu na prethodne mesece zbog pada obima novih poslova. Međugodišnji rast stambenih kredita blago se smanjio, ali je s 11,8 procenata ostao među najvišima u evrozoni.

U avgustu je nastavljen trend blagog jačanja novih poslova s potrošačkim kreditima, čime je i njihov mesečni dodatak bilansu bio pozitivan. Pad na godišnjem nivou usporio se na 1,4 odsto, a rast je ostao među najnižima u evrozoni.

Obim depozita stanovništva u avgustu je prvi put od marta minimalno smanjen, što je, kako kažu u Banci Slovenije, uporedivo sa kretanjem depozita u istim periodima prethodnih godina zbog godišnjih odmora i povećanih troškova uoči nove školske godine. Stanovništvo je u avgustu imalo 25,1 milijardu evra štednje u bankama, što je 5,5 procenata više nego godinu pre.

Bruto prihod u bankarskom sistemuu osam meseci je na međugodišnjem nivou porastao za desetinu, a neto prihod za petinu. Rast neto kamata raste, na sedam odsto u avgustu, a neto nekamatni prihod bio je 14 procenata veći na međugodišnjem nivou zbog povećanja prihoda banaka od primljenih dividendi i održavanja rasta neto otpremnina.

Neto kamatna marža porasla je i u avgustu dostigla 1,4 odsto. Tome je posebno doprinelo povećanje kreditiranja, dok se učinci povećanja kamatnih stopa još nisu u većoj meri iskazali. Povećanje kamatnih stopa već se odrazilo na najlikvidnije oblike ulaganja koji od jula nakon više od osam godina više nemaju negativnu kamatnu stopu.

Bankarski sistem zadržao je solidnu kapitalnu poziciju i dobru likvidnost. Ukupna stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sistema na konsolidovanoj osnovi smanjila se u prvoj polovini godine na 17 odsto i zaostajala je za evropskim prosekom, ipak ju je stopa CET1, uprkos smanjenju na 15,6 procenata, neznatno premašila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...