Rast izvoza goriva, lekova, čipova i finansijskih usluga

Smanjen američki trgovinski deficit u avgustu

SvetVesti

9.10.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjen američki trgovinski deficit u avgustu Smanjen američki trgovinski deficit u avgustu
Američki trgovinski deficit smanjen je na 58,3 milijarde dolara u avgustu sa 64,7 milijardi dolara u julu, objavila je američka Kancelarija za ekonomsku analizu... Smanjen američki trgovinski deficit u avgustu

Američki trgovinski deficit smanjen je na 58,3 milijarde dolara u avgustu sa 64,7 milijardi dolara u julu, objavila je američka Kancelarija za ekonomsku analizu (BEA). To je najniži američki trgovinski deficit od septembra 2020. godine.

Vrednost izvoza u avgustu iznosila je 256 milijardi dolara, što je 4,1 milijardu više nego u julu, saopštila je BEA. Na mesečnom nivou zabeležen je rast izvoza goriva, farmaceutskih proizvoda, čipova i finansijskih usluga, dok je smanjen izvoz automobila, kamiona i autobusa, prenosi Seebiz.

Vrednost američkog uvoza u avgustu iznosila je 314,3 milijarde dolara, što je za 2,3 milijarde dolara manje nego u julu, navodi BEA. Najviše je opao uvoz mobilnih telefona, poluprovodnika i električnih uređaja, dok je porastao uvoz sirove nafte i usluga transporta i putovanja.

Trgovinski deficit SAD sa Kinom smanjen je mesečno za 1,3 milijarde dolara na 22,7 milijardi dolara, što predstavlja najniži deficiti u poslednjih per meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...