SMANJEN BROJ ZAHTEVA ZA POMOĆ NEZAPOSLENIMA U SAD Prvi put od marta manje od milion prijava

Vesti

14.8.2020 10:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

SMANJEN BROJ ZAHTEVA ZA POMOĆ NEZAPOSLENIMA U SAD Prvi put od marta manje od milion prijava SMANJEN BROJ ZAHTEVA ZA POMOĆ NEZAPOSLENIMA U SAD Prvi put od marta manje od milion prijava
Broj Amerikanaca koji su prošle nedelje podneli zahteve za naknadu za nezaposlene prvi put od marta bio je manji od milion. Beneficije je zatražilo... SMANJEN BROJ ZAHTEVA ZA POMOĆ NEZAPOSLENIMA U SAD Prvi put od marta manje od milion prijava

Broj Amerikanaca koji su prošle nedelje podneli zahteve za naknadu za nezaposlene prvi put od marta bio je manji od milion. Beneficije je zatražilo oko 930.000 ljudi, što je za oko 1,2 miliona manje nego nedelju dana ranije, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Maksimalan broj zahteva podnet je krajem marta, kada je pomoć zatražilo 6,9 miliona nezaposlenih. Pravo na isplatu beneficija iskoristilo je do kraja jula više od 28 miliona ljudi, ili gotovo svaki peti američki radnik, prenosi BBC.   

Pre pandemije najveći broj podnetih zahteva u jednoj nedelji registrovan je 1982. godine, a za pomoć se tada obratilo 695.000 Amerikanaca. Analitičari ocenjuju da smanjenje broja zahteva za pomoć nezaposlenima sugeriše povratak na radna mesta, ali da je napredak na tržištu rada i dalje nedovoljan.

Zapošljavanje u SAD usporeno je prošlog meseca, kada je 1,8 miliona ljudi vraćeno na posao, dok je taj broj u junu bio 4,8 miliona. Stopa nezaposlenosti u julu iznosila je 10,2 odsto, što je značajno manje od aprilskih 14,7 odsto, ali više od 10 odsto, koliko je bilo na vrhuncu finansijske krize 2009. godine.

Stručnjaci ocenjuju da je put ekonomskog oporavka i dalje neizvestan i da će se verovatno pogoršati nakon što je poslednje nedelje jula istekao program novčane naknade nezaposlenima od 600 dolara, budući da dogovor o novom programu još nije postignut.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...