Soja i pšenica poskupeli, kukuruz za sada miruje

Smanjen promet na produktnoj berzi, uz novi rast cena

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

26.11.2021 17:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjen promet na produktnoj berzi, uz novi rast cena Smanjen promet na produktnoj berzi, uz novi rast cena
U nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, i to pre svega soje i pšenice.... Smanjen promet na produktnoj berzi, uz novi rast cena

U nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, i to pre svega soje i pšenice. Ukupan promet je iznosio 2.844 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 126.556.650 dinara, odnosno čak 60 odsto manje nego prethodne sedmice. 

Na samom početku poslednjeg sedmodnevnog perioda, pšenica je imala tendenciju rasta cene. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,50 din/kg do 33,00 din/kg bez PDV. Ponderisana cena je iznosila 32,89 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,03 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. 

Krajem nedelje, međutim, došlo je do smirivanja tržišta i odsustva potražnje. Osim na domaćem tržištu, u prvoj polovini nedelje, novi cenovni maksimumi su zabeleženi i na pariskoj robnoj berzi Euronext. 

Pored mnogih faktora, da bi se opravdao ovakav rast, bilo je strahovanje oko kvaliteta australijske pšenice, koja je pogođena kišama u vreme žetve. Takođe, poplave u Kanadi uzrokovale su logističke teškoće, naročito u lukama. Cene pšenice u basenu Crnog mora su napredovale prateći ostala međunarodna tržišta.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 22.11. – 26.11.2021. godine/Izvor: Produktna berza

Na tržištu kukuruza nike bilo bitnijih cenovnih promena. Učesnici na robno-berzanskom tržištu su bili aktivniji za kupovinom ove žitarice sa klauzulom gratis lager decembar/januar. Bez obzira na ovakvu okolnost, cena se nije bitno menjala u odnosu na prethodnu nedelju. Berzanski ugovori su zaključeni po ceni od 27,00 din/kg bez PDV, sa preuzimanjem do 31. decembra/januara. 

Odsustvo intenzivnije ponude sojinog zrna je primetno na domaćem tržištu, što je uticalo da ova uljarica zabeleži cenovni rast od 1,16 odsto. Drugu nedelju zaredom, tržište je nastavilo da bude aktivno. Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Realizovani su ugovori po ceni od 73,00 do 74,50 din/kg bez PDV, a prosečna cena trgovanja je iznosila 73,75 din/kg bez PDV.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...