SNIŽEN KREDITNI REJTING JAPANA Fitch spustio ocenu na A

SvetVesti

29.7.2020 10:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

SNIŽEN KREDITNI REJTING JAPANA Fitch spustio ocenu na A SNIŽEN KREDITNI REJTING JAPANA Fitch spustio ocenu na A
Rejting agencija Fithc revidirala je u sredu izglede dugoročnog zaduživanja Japana u stranoj valuti sa stabilnih na negativne, navodeći u obrazloženju oštar pad domaće... SNIŽEN KREDITNI REJTING JAPANA Fitch spustio ocenu na A

Rejting agencija Fithc revidirala je u sredu izglede dugoročnog zaduživanja Japana u stranoj valuti sa stabilnih na negativne, navodeći u obrazloženju oštar pad domaće privrede uzrokovan pandemijom Covid-19.

„Pandemija korona virusa izazvala je snažan pad ekonomije Japana, uprkos početnom uspehu zemlje u suzbijanju virusa“, saopštio je Fitch, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Globalna bonitetna agencija spustila je ocenu kreditnog rejtinga Japana na “A”.

Predviđa se da će japanska privreda u drugom kvartalu zabeležiti veliki pad jer je korona kriza pogodila globalnu potražnju, a vanredno stanje u zemlji od sredine aprila do kraja maja usporilo je potrošačke i poslovne aktivnosti.

Iako je vlada u Tokiju ukinula vanredne mere, nedavni rast broja novozaraženih mogao bi da izvrši novi pritisak na ekonomiju. Fitch procenjuje da će treća po veličini svetska ekonomija 2020. godine opasti za 5,0 odsto a da će 2021. zabeležiti oporavak za 3,2 procenta.

Japanska fiskalna podrška privredi i očekivani oporavak spoljne potražnje trebalo bi da pomognu ekonomiji da se vrati kvartalnom rastu u drugoj polovini 2020, navela je agencija. Fitch predviđa da će rast fiskalnog deficita u 2020. i 2021. godini znatno povećati javni dug.

„Negativni izgledi znače da će veći obim duga i rizik od negativnih makroekonomskih kretanja ipak pogoršati mogućnost da dug krene silaznom putanjom u srednjm roku“, ocenjuje Fitch. Rejting agencija takođe predviđa da će Banka Japana zadržati svoje kamatne stope na sadašnjim nivoima najmanje do kraja 2022.godine u okviru svog programa kontrole krivulje prinosa.

  • EVA57

    18.1.2022 #1 Author

    Zanivljiva tema. Pratimo snagu svih velikih ekonomija. Sigurno da svako u tim kretanjima lakše može da svrsta i sebe.Dobar orijentir objektivnosti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...