SPORAZUMI VREDNI 700 MILIONA EVRA TRENUTNO U SKUPŠTINI SRBIJE Nova podrška i za borbu protiv korona virusa, objasnio Mali

InvesticijeNovacSrbijaVesti

25.11.2020 13:08 Autor: Julijana Vincan 0

SPORAZUMI VREDNI 700 MILIONA EVRA TRENUTNO U SKUPŠTINI SRBIJE Nova podrška i za borbu protiv korona virusa, objasnio Mali SPORAZUMI VREDNI 700 MILIONA EVRA TRENUTNO U SKUPŠTINI SRBIJE Nova podrška i za borbu protiv korona virusa, objasnio Mali
Ratifikacijom sedam sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se raspravlja, obezbeđuje se oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi... SPORAZUMI VREDNI 700 MILIONA EVRA TRENUTNO U SKUPŠTINI SRBIJE Nova podrška i za borbu protiv korona virusa, objasnio Mali

Ratifikacijom sedam sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se raspravlja, obezbeđuje se oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv Covida-19, izjavio je Ministar finansija, Siniša Mali.

On je precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

Ministar finansija
Foto: Tanjug

Kako je navedeno, sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vredan je 92 miliona evra i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opreme, obuku medicinskih radnika i izgradnju regionalnih Covid laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, navodi Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije, kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme. Vrednost sporazuma je oko 200 miliona evra i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

„Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada. Sa istom bankom napravljen je sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža“, naglasio je ministar.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, to se uklapa i u program „Srbija 2020-2025“, ističući da se već naredne godine kreće u izgradnju nedostajuće kanalizacione i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 miliona evra.

„Već u budžetu za 2021. godinu imamo obezbeđenih preko tri milijarde evra, da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu“, poručio je Mali.

Rukovanje na sastanku
Foto: Pixabay.com

Kako je istaknuto u saopštenju, pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 miliona evra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, predlaže da se poveća efikasnost i smanji broj članova komisije sa 11 na pet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...