Naša zemlja će od investitora tražiti sredstva za ekološke projekte

Srbija će ponuditi zelene obveznice na Londonskoj berzi

SrbijaVesti

24.6.2021 13:25 Autor: Marko Miladinović 0

Srbija će ponuditi zelene obveznice na Londonskoj berzi Srbija će ponuditi zelene obveznice na Londonskoj berzi
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija posvećena zelenoj agendi i dodao da to pokazuje i odluka države da po... Srbija će ponuditi zelene obveznice na Londonskoj berzi

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija posvećena zelenoj agendi i dodao da to pokazuje i odluka države da po prvi put izađe na Londonsku berzu sa emisijom zelenih obveznica za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Mali je podsetio da je i pad BDP Srbije prošle godine bio najniži u Evropi, kao i da je ona uspela da zadrži punu zaposlenost i makroekonomsku stabilnost, jer je javni dug i dalje manji od 60 odsto bruto društvenog proizvoda.

Dodao je da je ta podrška države građanima i privredi nastavljena i ove godine, te da se to odrazilo da Srbija u prvom kvartalu ima rast od 1,7 odsto, dok se očekivao pad od 1,3 odsto. Uveren je da će stopa privrednog rasta Srbije do kraja godine preći šest odsto i da će biti jedna od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi, uprkos pandemiji.

Podsetio je i da je prošle nedelje na bordu direktora MMF potvrđen novi aranžman sa Srbijom koji podrazumeva dalju reformu javnih preduzeća i Poreske uprave, posvećenost zelenoj agendi, umanjenje poreskih nameta.

Govoreći na Skupštini NALED, ministar finansija je poručio da će Srbija od investitora tražiti novac za ekološke projekte i istakao da će to uticati da naša zemlja ubrza zelenu agendu.

Podsetio je i da je rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojeno nikad više novca za ekologiju i za projekte koji su vezani za zaštitu životne sredine, kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja kanalizacije, itd.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...