Ukupna vrednost projekta iznosi devet miliona evra

Srbija i BiH potpisale sporazum koji će omogućiti da se poboljša plovnost na Savi

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

9.9.2022 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Srbija i BiH potpisale sporazum koji će omogućiti da se poboljša plovnost na Savi Srbija i BiH potpisale sporazum koji će omogućiti da se poboljša plovnost na Savi
Vlada Srbije i Savet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su u petak sporazum koji treba da pomogne stvaranju uslova za veću plovnost Save... Srbija i BiH potpisale sporazum koji će omogućiti da se poboljša plovnost na Savi

Vlada Srbije i Savet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su u petak sporazum koji treba da pomogne stvaranju uslova za veću plovnost Save na kritičnoj deonici kod ušća Drine u tu reku, gde se stvaraju veliki nanosi koji iz Drine ulaze u Savu.

Sporazum o stvaranju uslova za hidrotehničke i bagerske radove na tom ušću potpisali su u Vladi Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

„Ukupna vrednost projekta iznosi devet miliona evra. Kada ga realizujemo omogućićemo mnogo brži i efikasniji saobraćaj na Savi, što će značajno doprineti ne samo ekonomijama Srbije i BiH, već i Hrvatske“, rekao je Momirović.

Projekat je, kako je dodao, finansiran uz pomoć Evropske investicione banke i Evropske komisije, koje su obezbedile bespovratna sredstva za projektnu dokumentaciju, a obezbediće sredstva za investicije u radove.

Momirović je podsetio da se do 1990. godine na Savi godišnje prevozilo četiri miliona tona robe, da bi nakon ratova, sankcija i neulaganja u infrastrukturu prevoz pao na ispod pola miliona tona.

„Sada je to oko 1,2 miliona tona godišnje zahvaljujući aktivnostima Vlade Srbije i ministarstva na kritičnim tačkama“, rekao je on.

Istakao je da je to otvorilo novu perspektivu kargo saobraćaja na Savi i da se polako ulazi u nove investicije, pre svega u proširenje luke Sremska Mitrovica, dok se u BiH investira u luku Brčko.

Momirović je poručio da je Srbija posvećena investicijama i podršci „braći u BiH, pre svega u Republici Srpskoj“.

„Posvećeni smo da izgradimo auto-put Beograd-Sarajevo“, kazao je on i naveo da će narednih dana započeti radovi na delu od Bijeljine ka Savi koje je Vlada Srbije pomogla i podržala sa oko 100 miliona evra.

Naglasio je i da se mnogo investira i u mostove koji spajaju dve države i narode.

„Mi smo više nego spremni i voljni da krenemo sa radovima na Aerodromu Trebinje, što je od velikog značaja za Srbiju i BiH, kao i srpski, bošnjački i hrvatski narod. Nadam se da će u budućnosti biti više razumevanja u institucijama BiH kako bi zajednički započeli projekat“, naveo je Momirović.

Poručio je i da Srbija ostaje posvećena investicijama u BiH.

„Ostajemo posvećeni investicijama u BiH i integrisanju naših ekonomija i od toga nećemo odustati“, kazao je Momirović.

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović saglasio se da je projekat izuzetno značajan za uređenje plovnog puta Save u delu gde počinje teritorija BiH, odnosno Republike Srpske.

On je podsetio na ranije potpisane sporazume sa Srbijom za čiju realizaciju ne postoji razumevanje u Savetu ministara BiH od strane bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Mitrović je rekao da na primer za izgradnju istočne gasne konekciju Srbije i Republike Srpske podršku nisu dali predstavnici hrvatskog naroda.

Podsetio je i da je Srbija obezbedila sredstva za aerodrom Trebinje, ali da članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović ne žele da stave tu tačku na dnevni red.

On je kao jednu od važnijih pomoći Srbije naveo obezbeđivanje 100 miliona evra za izgradnju auto-puta Beograd-Banja Luka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...