"Kulturni predeo Bača" u izboru za listu u oblasti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa

Srbija predala nominaciju za UNESCO listu

KulturaLifestyleSrbijaVesti

29.1.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Srbija predala nominaciju za UNESCO listu Srbija predala nominaciju za UNESCO listu
Republika Srbija predala je u petak, 28. januara, nominacioni dosije „Kulturni predeo Bača“ za upis na listu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i... Srbija predala nominaciju za UNESCO listu

Republika Srbija predala je u petak, 28. januara, nominacioni dosije „Kulturni predeo Bača“ za upis na listu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u oblasti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Centru za svetsko nasleđe u Parizu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

„Predajom dosijea zvanično je započeta procedura nominacije ‘Kulturnog predela Bača’, što je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra – kulturni predeo, kao i da naša zemlja nije realizovala samostalnu nominaciju od 2007. godine“, navode iz resornog ministarstva.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Dodaje se da će na ovaj način „Kulturni predeo Bača“ biti prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava. Na ovom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

„Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina. U našoj eri ovaj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale. Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa i upis svakog lokaliteta na UNESCO listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje“, kažu iz Ministarstva kulture i informisanja.

  • ZOKA

    29.1.2022 #1 Author

    Lepa vest

    Odgovori

  • KACA

    30.1.2022 #2 Author

    Odlično, neke lepe vesti

    Odgovori

  • ZORICA.S

    30.1.2022 #3 Author

    Odavno zasluzujemo ovako nesto.

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #4 Author

    Dobra stvar i prelep zamak za posetiti sa porodicom. Naucite ih istorijom i upoznajte ih sa nasom drzavom.

    Odgovori

  • Anna

    2.2.2022 #5 Author

    Drago mi je što će i ovaj deo naše zemlje biti zaštićen. Naša zemlja je mala ali ima prelepu prirodu i najlepše kulturno istorijske spomenike u ovom delu Evrope

    Odgovori

  • STRAHINJA

    5.2.2022 #6 Author

    Svakako projekti koji uliju nadu da se makar nesto sacuva od agresivne gradnje i unistavanja nacionalnih dobara, Beograd je postao Zlatibor 🤦‍♂️

    Odgovori

  • kaćica

    7.4.2022 #7 Author

    Zelim posetiti ovo prelepo mesto.
    Bravo za Srbiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...