Mnogobrojni uzroci malih prosečnih zarada

Akcija „Najbolja cena” ne rešava problem niskih plata i evropskih cena

AnalizaSrbijaU fokusu

5.9.2024 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Akcija „Najbolja cena” ne rešava problem niskih plata i evropskih cena Akcija „Najbolja cena” ne rešava problem niskih plata i evropskih cena
Akcija pojeftinjenja „Najbolja cena”, koju je inicirala Vlada Srbije, dobra je kao socijalna mera, ali je kratkoročna i ne rešava problem cena koje su... Akcija „Najbolja cena” ne rešava problem niskih plata i evropskih cena

Akcija pojeftinjenja „Najbolja cena”, koju je inicirala Vlada Srbije, dobra je kao socijalna mera, ali je kratkoročna i ne rešava problem cena koje su slične cenama u EU, jer su plate dva i po puta niže, izjavio je zamenik glavnog ekonomiste u Centru za visoke ekonomske studije (CEVES), Pavle Medić. Uzroci zašto su cene hrane u Srbiji na nivou prosečnih evropskih, a prosečne zarde dva i po puta niže su, prema njegovim rečima, mnogobrojni.

„Cene hrane u Srbiji slične su cenama hrane u EU, a 10-15 odsto su više u odnosu na cene u regionu, 30 odsto više nego u Severnoj Makedoniji, oko 25 odsto nego u Rumuniji, 10-15 odsto u odnosu na Bugarsku, a slične su cenama u Holandiji, pa i Mađarskoj koja se suočavala sa najvišom inflacijom u Evropi“, rekao je Medić agenciji Beta.

Vlada Srbije dogovorila je sa trgovinskim lancima akciju sniženja cena za 81 kategoriju prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu, koja je počela 1. septembra i trajaće do kraja oktobra, a cene tih proizvoda snižene su u proseku 26 odsto.

Medić je rekao da, iako su cene hrane u Srbiji slične evropskim, da su prosečne zarade dva i po puta niže i da čak i Rumunija ima 20 odsto višu prosečnu zaradu nego Srbija.

„Postoji evidentan raskorak između cena i zarada u Srbiji i zemljama EU. Neko će upitati zašto se akcija ‘Najbolja cena’, ako se sprovodi u septembru, kada su građani potrošili primanja na odmoru, a počinje školska godina, ne realizuje i pred Novu godinu, Uskrs…. Prilično je jasno da takva vrsta politike nije moguća dugoročno i da nije rešenje za ovaj probelem u Srbiji“, ocenio je Medić.

Dodao je da su slične mere sprovođene i u Evropi, prošle i pretprošle godine kada je bila visoka inflacija, ali tada marketi u Evropi nisu bili „tihi“, kao u Srbiji kada su te akcije počele da se sprovode.

Dodao je da trgovci u Srbiji takve mere usvajaju, neočekivano, bez negodovanja.

To, istakao je Medić, vodi ka zaključku da bi bilo legitimno preispitati postojanje bilo kakve vrste dogovora koji narušava konkurenciju, odnosno da li postoji netržišno dogovaranje marži i uslova za dobavljače.

„Ključna nadležnost je na Komisiji za zaštitu konkurencije, koja bi mogla da napravi sektorsku analizu tržišta maloprodaje. Ako se ispostavi da je konkurentnost tržišta na zadovoljavajućem nivou i da nema netržišnog ponašanja, trebalo bi ući dublje u problem. Tada bi se sigurno došlo do nekoliko zaključaka, a jedan je da je hrana poskupela zbog rata u Ukrajini i rasta cena energenata i mineralnog đubriva“, rekao je Medić.

  • Inquiete

    5.9.2024 #1 Author

    Rešenje može da bude samo ogromno povećanje plata (počev od minimalca), tek onda može da se govori o cenama.

    Odgovori

  • Milan

    7.9.2024 #2 Author

    Nad evropskih cena bolje receno. Radio sam u Švajcarskoj neko vreme, cene u prodavnicama hrane i odeće su gotovo iste kao i u Srbiji ili su neznatno veće. Gledajući cene u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, vidim da su cene svakodnevnih proizvodi poput hrane, pića, odeće i goriva veoma često i niže nego u Srbiji. Na žalost, problem je niska cena rada i spuštanje cene rada u Srbiji, dok se u tim zemljama vodi računa o visini zarada. Ne bi Švedska i Norveška bile jake zemlje sa jakim zdravstvenim sistemom i jakim obrazovanjem kada bi imali niske zarade poput ovih kao u Srbiji. Niske zarade i izvlačenje velikih količina gotovog novca iz kompanija devastiraju Srpsku privredu.

    Odgovori

  • PIKSI

    8.9.2024 #3 Author

    Resenje jedino da se povecaju plate nista drugo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.