sa Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima

Akcizni kalendari doneli predvidljive i stabilne prihode u budžetima

BiznisRegionSrbija

30.5.2023 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcizni kalendari doneli predvidljive i stabilne prihode u budžetima Akcizni kalendari doneli predvidljive i stabilne prihode u budžetima
Zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza, budžeti zemalja regiona se konstantno uvećavaju. Dobar primer je Srbija koja od 2012. godine redovno usvaja... Akcizni kalendari doneli predvidljive i stabilne prihode u budžetima

Zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza, budžeti zemalja regiona se konstantno uvećavaju. Dobar primer je Srbija koja od 2012. godine redovno usvaja petogodišnje akcizne kalendare i koja od 2012. do 2022. beleži porast u budžetu od čak 57 odsto, tačnije 43,6 milijardi dinara.

Kako je saopšteno sa Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, koji se u utorak završava u Bečićima u Crnoj Gori, u većini zemalja u regionu Zapadnog Balkana postoji praksa usvajanja akciznih kalendara i to je, u kombinaciji sa odlučnom borbom protiv šverca duvana i duvanskih proizvoda, zapravo razlog stabilnih, ali i povećanih budžetskih prihoda u budžet.

„Zahvaljujući dobroj odluci Vlade Crne Gore o zatvaranju Luke Bar, prihodi u budžetu Crne Gore porasli su za 16 miliona evra, dok su u Bosni i Hercegovini porasli za čak 56 miliona evra. Ovo je bio pametan potez koji je imao višestruku korist za ceo region, ali i tržišta Evropske unije s obzirom da je procena da se iz Luke Bar snabdevalo oko 20 odsto ilegalnog tržišta u EU“, istakao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International (JTI) za Zapadni Balkan i zaključio da su zatvaranje Luke Bar, kao i kampanja „Stop švercu“ u Bosni i Hercegovini najbolji primeri borbe protiv ilegalne trgovine duvana i duvanskih proizvoda.

Foto: Pixabay.com

JTI zajedno sa Upravom za indirektno oporezivanje i duvanskom industrijom u Bosni i Hercegovini organizuje treću godinu zaredom kampanju „Stop švercu“ sa ciljem podizanja svesti o opasnostima nelegalne trgovine po državu, ali i po potrošače budući da švercovani proizvodi ne prolaze kontrolu kvaliteta. Vrednost zaplenjene robe u prethodne tri godine iznosi oko 5,2 miliona evra, od čega je oko 10 odsto duvana i duvanskih proizvoda, navodi se u saopštenju.

„U Srbiji, JTI pruža podršku unapređenju kapaciteta inspekcijskog nadzora, a borbi protiv ilegalne trgovine doprinosi i kroz donacije u vidu dronova i dresiranih pasa, ali i kroz projekat Satelit. Cilj projekta Satelit je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duvan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se sprečilo da završi na tržištu. Samo u toku 2022. uništeni su nezakoniti zasadi duvana ukupne površine oko sedam hektara, sa kojih bi bilo proizvedeno oko 14 tona osušenog duvana ili 18,7 miliona komada cigareta. Uništenjem ovih nelegalnih zasada duvana sprečena je šteta po republički budžet u iznosu od 1,75 miliona evra – ako bi se od te količine duvana napravile i prodale cigarete na crnom tržištu. Istovremeno, nezakoniti zasadi duvana smanjeni su za 91,6 odsto u odnosu na 2021. Tokom poslednjih sedam godina, uništeno je ukupno oko 800 tona duvana i sprečena je šteta po budžet Republike Srbije, u proseku, za 390 miliona evra na godišnjem nivou“, navodi se u saopštenju.

U regionu Zapadnog Balkana duvanska industrija čini i do 10 odsto ukupnih budžetskih prihoda, ima otvorenih 18 fabrika i indirektno i direktno zapošljava oko 45.000 ljudi. Samo kompanija JTI je u ovom regionu tokom 2022. budžetima ovih zemalja doprinela sa 850 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...