Za Biznis.rs potvrđeno da servisi rade, uz moguće kraće prekide

APR na meti sajber napadača

Hi-techPoslovanjeSrbija

27.3.2023 14:33 Autor: Julijana Vincan 5

APR na meti sajber napadača APR na meti sajber napadača
Agencija za privredne registre (APR), koja vodi registar svih preduzeća u Srbiji, objavila je da su tokom 26. i 27. marta njeni web servisi... APR na meti sajber napadača

Agencija za privredne registre (APR), koja vodi registar svih preduzeća u Srbiji, objavila je da su tokom 26. i 27. marta njeni web servisi bili meta sajber napada. Kako je saopšteno, napad je prijavljen provajderu internet usluga.

U saopštenju je navedeno da Telekom i stručne službe APR-a „preduzimaju sve korake koji su predviđeni u ovakvim slučajevima“. Naglašeno je da je pristup eServisima ponovo omogućen, ali su mogući povremeni prekidi.

Iz APR-a je za Biznis.rs potvrđeno da servisi trenutno jesu dostupni i da može doći samo do povremenih prekida, tako da mogu da se koriste.

Rečeno nam je i da će kasnije biti poznato više informacija o samim napadima.

Podsetimo, u petak 24. marta usled pada eksternog linka internet stranica APR-a nije bila dostupna. Tada je bilo saopšteno da su tehnički problemi otklonjeni, i da korisnici mogu ponovo da pristupe web-sajtu i nastave rad u aplikacijama Agencije.

Prema sajtu Isitdownrightnow.com, sajt APR-a nije bio dostupan nedelju dana.

Prošle godine na meti hakera našla se još jedna značajna institucija – Republički geodetski zavod (RGZ). Zbog tog napada dve nedelje nije moglo da se pristupi katastru, a sumnja se da su napadači bili iz Holandije, Bugarske, sa Sejšela i iz Litvanije. Tada je kompromitovano šest od 3.500 računara RGZ-a.

APR još uvek nije dao zvaničnu unformaciju o tome koliko njihovih računara je bilo izloženo napadu.

Kako je 31. mart rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja, prekid rada sajta APR-a mogla bi biti otežavajuća okolnost za sve privrednike i knjigovođe koji upravo pripremaju dokumentaciju.

Tagovi
APR
  • Anna

    27.3.2023 #1 Author

    Biće katastrofa. Jer knjigovođe čekaju zadnji momenat da predaju završne račune.

    Odgovori

  • Jovana24

    27.3.2023 #2 Author

    Bas zanimljivi sajtovi tih drzavnih organa..

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2023 #3 Author

    Nista iznenadjujuce,sajber napadacima se tesko ulaxi u trag,niko nije zasticen…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.3.2023 #4 Author

    Uvek nađu obrazloženje za svoje propuste. Predaju se završni računi i svake godine isto. Servis ne radi. Posle pravni subj krivi sto predaja kasni

    Odgovori

  • TATJANA

    28.3.2023 #5 Author

    Nadam se da to neće uticati na firme da predaju izveštaje u roku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...