finansijski paket za modernizaciju i povećanje proizvodnih kapaciteta

Atlantic Štark i nemački DEG potpisali ugovor o kreditu, najavljeno više od 100 miliona evra ulaganja u Srbiji

InvesticijeSrbijaSvet

13.12.2023 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Atlantic Štark i nemački DEG potpisali ugovor o kreditu, najavljeno više od 100 miliona evra ulaganja u Srbiji Atlantic Štark i nemački DEG potpisali ugovor o kreditu, najavljeno više od 100 miliona evra ulaganja u Srbiji
Atlantic Štark d.o.o, član Atlantic Grupe, i nemačka razvojna finansijska institucija DEG (Deutsche Entwicklungs Gesellschaft), potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 20... Atlantic Štark i nemački DEG potpisali ugovor o kreditu, najavljeno više od 100 miliona evra ulaganja u Srbiji

Atlantic Štark d.o.o, član Atlantic Grupe, i nemačka razvojna finansijska institucija DEG (Deutsche Entwicklungs Gesellschaft), potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 20 miliona evra, s ciljem da se osiguraju sredstva za finansiranje ulaganja u Štarkov razvoj, a koja su deo snažnog investicionog ciklusa Atlantic Grupe koji se odnosi na ukupno poslovanje kompanije na području Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, konkretan finansijski paket odnosi se primarno na modernizaciju i povećanje proizvodnih i logističkih kapaciteta u Atlantic Štarku. U planu su i dodatna ulaganja u nove proizvodne pogone te stvaranje regionalnog centra za proizvodnju i razvoj kafe. 

„Atlantic Grupa na tržištu Srbije planira ulaganje od preko 100 miliona evra kroz naredne tri godine. Ovaj investicioni ciklus već je počeo i dosad je realizovano preko 15 miliona evra ulaganja. Najveći deo navedenog ulaganja, skoro 53 miliona evra, odnosi se na proizvodne i logističke kapacitete u Atlantic Štarku, pre svega novu fabriku Smokija, a što predstavlja najveću pojedinačnu investiciju Atlantic Grupe“, istakutno je u saopštenju.

Dalje se navodi da planiraju i značajna ulaganja u ostale poslovne segmente Atlantic Grupe u Srbiji u iznosu od oko 50 miliona evra.

„Radi se pre svega o ulaganjima u distribuciju robe široke potrošnje, gde je Atlantic jedan od vodećih igrača na tržištu, te u proizvodnju i prodaju kafe. Atlantic Grupa je regionalni proizvođač kafe, sa ambicijom da u Srbiji napravi regionalni razvojni centar za kafu. U tom smeru je planirana i akvizicija Strauss Adriatica i ulaganje u vrednosti od preko 40 miliona evra, koja je uslovljena odobrenjem Komisije za zaštitu tržišne utakmice, a koji postupak je još u toku“, piše u saopštenju.

DEG i Atlantic Grupu povezuje duga istorija uspešne saradnje na razvoju poslovanja, koja je počela prilikom prve Atlanticove akvizicije Cedevite 2001. godine. Dodatni iskorak datira iz 2006. godine, kad je DEG dokapitalizovao Atlantic Grupu, pre izlaska kompanije na Zagrebačku berzu, te je ostao Atlanticov akcionar sve do 2014. godine.

  • SUNCE

    13.12.2023 #1 Author

    Ne ulažu oni u Srbiju što je vole,jer znamo koliko je vole. Ulazu da bi ekspkoatisali radnu snagu, a to ikm je dozvolio nas sveznajući predsednik koji o svemu odlučuje jer je odredio tako nizak minimalac i stalno ih priziva da im robujemo u sopstvenoj zemlji.

    Odgovori

    • Brad

      13.12.2023 #2 Author

      Prosecna plata u Atlantic Stark 2022 je bila oko 700. Daleko od minimalca o kome pricate

      Odgovori

  • SHALIMAR

    13.12.2023 #3 Author

    Gledaju oni samo njihov interes,ulazu zbog svoje dobiti u Srbiju

    Odgovori

  • Pedja

    14.12.2023 #4 Author

    Jedna ogroman promašaj je bio kad smo prodali Štark. Kompanija je imala jedinstven proizvod za koji je tržište kreirano decenijama tako da nije mogla propasti. Ali eto, mi to uradismo…

    Odgovori

  • Maky

    14.1.2024 #5 Author

    Sjajno lepe vesti cestitke, nas Stark to zasluzuje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...