Gotovo dve trećine privrednika očekuje rast proizvodnje ili prometa

Bankari očekuju nižu, privreda istu, a građani višu stopu inflacije na kraći rok

BankePoslovanjeSrbija

21.5.2024 18:03 Autor: Milica Rilak 2

Bankari očekuju nižu, privreda istu, a građani višu stopu inflacije na kraći rok Bankari očekuju nižu, privreda istu, a građani višu stopu inflacije na kraći rok
Prema rezultatima aprilske ankete agencije Ninamedija, inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred smanjena su na 3,9 odsto sa četiri procenta koliko... Bankari očekuju nižu, privreda istu, a građani višu stopu inflacije na kraći rok

Prema rezultatima aprilske ankete agencije Ninamedija, inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred smanjena su na 3,9 odsto sa četiri procenta koliko su iznosila u martu, čime su nastavljene tendencije opadanja kratkoročnih inflacionih očekivanja i njihovog približavanja centralnoj vrednosti cilja, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Privrednici i dalje očekuju inflaciju od pet odsto za godinu dana i za dve godine, dok su inflaciona očekivanja građana porasla, pa na kratak rok očekuju inflaciju od čak 15 odsto.

Kada je reč o rezultatima poslednje, majske ankete agencije Blumberg, očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred nastavila su da se kreću blizu centralne vrednosti cilja i iznosila su 3,2 odsto.

Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora nalaze se unutar granica cilja NBS i kreću se oko centralne ciljane vrednosti, s obzirom na to da za dve godine unapred inflaciona očekivanja iznose 3,3 odsto, što je smanjenje sa 3,5 odsto u martu.

Očekivanja finansijskog sektora za tri godine unapred iznose tri odsto (smanjenje sa 3,2 odsto u martu).

Izvor: NBS, Anketa o inflacionim očekivanjima, maj 2024

Privrednici su, međutim, i u aprilskoj anketi ostali pri istim očekivanjima inflacije za dve godine unapred – i to na pet odsto, dok očekuju nešto višu inflaciju za tri godine nego u prethodnoj anketi. Naime, sada u 2027. godini očekuju 3,8 odsto, dok su u martu procenjivali da će rast cena u aprilu kroz tri godine biti 3,5 odsto.

Kada je reč o ulaznim i izlaznim cenama, privrednici na kratak rok očekuju da će one ostati stabilne, ali na duži rok, od dvanaest meseci unapred, nešto više od 60 odsto privrednika očekuje njihov rast.

Preovlađujući stav privrednika je, kako je NBS istakla u analizi, da su poslovni uslovi u poslednja tri meseca ostali nepromenjeni (oko 92 odsto privrednika ima takav stav), dok je primetan rast optimizma u pogledu njihovog budućeg kretanja, s obzirom na to da je udeo onih koji očekuju poboljšane uslove poslovanja u narednoj godini dana porastao sa 23 odsto na 55 odsto.

Udeo privrednika koji očekuju rast sopstvene proizvodnje ili prometa u naredna tri meseca veći je nego u prethodnoj anketi i iznosi 60 odsto, dok je u martu taj udeo iznosio 43 odsto, dok je za dvanaest meseci unapred taj udeo na dodatno većem nivou i iznosi 86 odsto dok je u martu taj iznos bio 50 odsto.

Prema rezultatima ankete agencije Ninamedija, kratkoročna inflaciona očekivanja građana u aprilskoj anketi iznose 15 odsto, što je za 11 odsto više nego u martu.

Sa druge strane, na srednji rok inflaciona očekivanja kod stanovništva nisu menjana i iznose 10 odsto za dve i tri godine unapred.

  • Kata

    22.5.2024 #1 Author

    Cene ne prestaju da rastu ne znam kako inflacija onda pada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.