ministri finansija i kulture najavili unapređenje kulturne scene grada

Beograd dobija novu muzejsku četvrt

KulturaLifestyleSrbija

18.5.2024 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Beograd dobija novu muzejsku četvrt Beograd dobija novu muzejsku četvrt
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković predstavili su danas, na Međunarodni dan muzeja, nove muzeje koji... Beograd dobija novu muzejsku četvrt

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković predstavili su danas, na Međunarodni dan muzeja, nove muzeje koji će biti izgrađeni u Beogradu i postojeće koji će biti rekonstruisani s ciljem da se značajno unapredi kulturna scena glavnog grada i Srbije.

Mali i Selaković su predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu, koja će se nalaziti na potezu od Savskog trga ka Resavskoj ulici i ka Mostarskoj petlji, saopštila je Vlada Srbije na svom sajtu.

Mali je objasnio da će u ovoj muzejskoj četvrti biti četiri nova muzeja – Istorijski muzej Srbije, Dečji muzej, Muzej grada Beograda i Muzej Nikole Tesle.

On je ukazao na to da će zgrada stare železničke stanice iz 1884. godine biti Istorijski muzej Srbije, uz napomenu da je već dobijena građevinska dozvola i da će u narednih nekoliko meseci biti izabran izvođač radova.

Takođe, zgrada stare Pošte dobiće onaj izgled koji je imala pre rata, pre nego što je bila srušena u bombardovanju, i u toj zgradi će biti novi Dečji muzej i dve nove pozorišne scene, predočio je Mali.

Malo dalje, niz Savsku ulicu imate zgradu koju je podigao industrijalac Milan Vapa iz 1924. godine. U toj zgradi biće novi muzej Nikole Tesle, rekao je on, poručivši da će taj velikan naše istorije biti prikazan na pravi način.

Ministar Selaković je ukazao na to da, posle ekonomske obnove naše zemlje, sledi i ozbiljna duhovna, kulturna i umetnička obnova, a ona upravo počinje ovim velikim projektima u našem glavnom gradu.

On je rekao da će naš glavni grad uskoro dobiti više od 50.000 kvadratnih metara muzejskog prostora koji do sada nije imao.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.