Uvećanje do pet odsto za oporezivanje imovine

Beograđani će plaćati veći porez sledeće godine

NekretninePoreziSrbija

26.10.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Beograđani će plaćati veći porez sledeće godine Beograđani će plaćati veći porez sledeće godine
Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su dopune odluke o visini stope poreza na imovinu kojima je propisano da porez na imovinu fizičkih lica za... Beograđani će plaćati veći porez sledeće godine

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su dopune odluke o visini stope poreza na imovinu kojima je propisano da porez na imovinu fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz ove godine.

Kako je predviđeno, građani kojima su cene nepokretnosti za 2023. godinu smanjene, dobiće manji iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu, prenosi RTS.

Između ostalog, usvojena je i izmena odluke o lokalnim administrativnim taksama koje su, kako je rečeno, usklađene sa indeksom rasta cena na malo od 11,9 odsto.

Tokom rasprave na sednici Skupštine grada Beograda, gradski menadžer Miroslav Čučković izjavio je da je previše pažnje dato temi koja je više administrativna, nego što je suštinska.

„Naš prihod od poreza na imovinu je 460 miliona dinara, a zbog ovog povećanja on će u narednoj godini biti 23 miliona dinara veći. Sve diskusije koje su vođene na tu temu bile su predimenzionirane u odnosu na to šta ova odluka suštinski znači“, ocenio je Čučković.

Šef odborničke grupe koalicije Moramo Dobrica Veselinović predložio je da se porez na imovinu ne plaća kada je u pitanju porodični stan.

„Mi smatramo da je civilizacijski minimum 20 kvadrata po osobi, što znači da četvoročlana porodica ne bi plaćala porez na stan do 80 kvadrata. Sve preko toga i druge nekretnine bi se progresivno oporezivalo. To bi olakšalo život većini sugrađana i smanjilo socijalne nejednakosti“, smatra Veselinović.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović istakao je da poreske osnovice u Beogradu izgledaju kao da se radi o nekretninama u Monaku, a ne u prestonici Srbije, a da će dalje povećanje poreza, pa i od pet odsto, dodatno pogoditi ionako osiromašene građane.

Šefica odborničke grupe Dveri Radmila Vasić navela je da u Srbiji postoji nepravedan poreski sistem, bez obzira na to da li je reč o porezu na imovinu ili zarade, koji ne poznaje kategorije siromašnih, socijalno ugroženih, srednje klase ili bogatih.

  • Tina

    26.10.2022 #1 Author

    Treba da se napravi neka ravnoteza u placanju poreza

    Odgovori

  • Jovana24

    26.10.2022 #2 Author

    Ha ha, to je samo administrativna odluka, sta je to samo 23 miliona….

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.10.2022 #3 Author

    Samo nam jos i to poskupljenje treba na sva ostala…

    Odgovori

  • VERA

    28.10.2022 #4 Author

    Kao sto je sve poskupelo.

    Odgovori

  • Moon

    1.11.2022 #5 Author

    Docicemo do toga da samo za drzavu i njene obaveze radimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...