Regionalni čelendž fond finansira adaptaciju 11 objekata

Bespovratna pomoć od skoro pet miliona evra za obnovu obrazovnih ustanova u Srbiji

SrbijaU fokusu

9.4.2024 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bespovratna pomoć od skoro pet miliona evra za obnovu obrazovnih ustanova u Srbiji Bespovratna pomoć od skoro pet miliona evra za obnovu obrazovnih ustanova u Srbiji
Regionalni čelendž fond (RCF) objavio je da će dati bespovratnu pomoć za realizaciju projekata 11 obrazovnih ustanova u Srbiji kojima je planirana adaptacija i... Bespovratna pomoć od skoro pet miliona evra za obnovu obrazovnih ustanova u Srbiji

Regionalni čelendž fond (RCF) objavio je da će dati bespovratnu pomoć za realizaciju projekata 11 obrazovnih ustanova u Srbiji kojima je planirana adaptacija i opremanje radionica za izvođenje programa osmišljenih u saradnji sa kompanijama.

RFC, koji finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske, unapređuje održivu konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU.

U tri dosadašnja otvorena poziva, RCF je izdvojio 11,24 miliona evra za podršku 27 projekata stručnog obrazovanja i obuke iz Srbije, sa 137 partnerskih preduzeća. Ostajemo posvećeni doprinosu ekonomskom rastu Srbije, kroz ulaganje u unapređenje veština i znanja mladih, kako bismo stvorili kadrove spremne za posao, koji su potrebni kompanijama ovde“, izjavio je Frider Verman, vođa projekta u Jedinici za upravljanje Fondom.

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije, direktorka Poslovne akademije i rukovoditelj Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike, istakla je da struktura kompanija iz Srbije koje učestvuju u pozivima RFC, odražava prioritetne grane srpske privrede, koje su atraktivne za strane i domaće investicije i koje zapošljavaju veliki broj ljudi – poput mašinske industrijske proizvodnje i obrade metala, poljoprivrede i prehrambene tehnologije, IT, ugostiteljstva.

„Ovo svedoči da se sredstva Fonda usmeravaju ka relevantnim segmentima srpske privrede, podstičući dalji održivi rast i potencijal za uključivanje u regionalno i evropsko tržište“, rekla je Kovačević, prenosi agencija Beta.

Treći krug prijava, otvoren prošle godine, privukao je 155 izjave o zainteresovanosti iz regiona, od čega 45 iz Srbije.

U Srbiji je odabrano 11 najuspešnijih projekata u vrednosti od oko 4,7 miliona evra, a novac će biti iskorišćen za unapređenje infrastrukture obrazovnih ustanova i obuku zaposlenih.

Foto: Pixabay.com

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad izrazila je zadovoljstvo što je Nemačka u prilici da, zajedno sa partnerima iz Švajcarske, podrži Srbiju u investiranju u stručno obrazovanje i obuku.

„Naša zajednička inicijativa, Regionalni čelendž fond, bavi se važnom sponom između škola i kompanija -usklađivanjem ponude stručnih škola sa potrebama kompanija. Ovo je moguće samo ako se institucije stručnog obrazovanja i kompanije dogovore oko sadržaja obuke, i samo ako obrazovne ustanove imaju dovoljno sredstava da prenesu te nove sadržaje“, rekla je Konrad.

Podsetila je da je u martu ove godine, u okviru RCF, Medicinskom fakultetu u Novom Sadu uručena savremena tehnologije za obuku studenata medicine i farmacije, u vrednosti oko 200.000 evra.

„Kroz podršku opremanja savremenom opremom naših trening centara, koji predstavljaju jedan od ključnih i strateških dopuna obrazovanju, kako u dualnom, tako i u srednjem stručnom obrazovanju, Fond podržava i dualni model studija, kako bi inženjeri koji uče na ovoj opremi imali adekvatne kompetencije na tržištu rada“, rekla je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Švajcarska vlada se uključila u rad Fonda 2022. godine sa 9,7 miliona švajcarskih franaka, što je omogućilo ulaganje u dodatne projekte počevši od Trećeg poziva.

„Pridružili smo se Nemačkoj u podršci institucijama za stručno osposobljavanje koje stvaraju mesta za obuku zajedno sa kompanijama širom Zapadnog Balkana“, rekao je ambasador Švajcarske Urs Šmid (Urs Schmid).

On je ocenio da uključivanje preduzeća u kooperativno ili dualno stručno obrazovanje donosi mnoge prednosti mladima.

„S jedne strane, osigurava da su mladi obučeni za zanimanja koja su zaista tražena na tržištu rada, a s druge, da su veštine koje uče zaista relevantne i zasnovane na najnovijim tehnologijama i zahtevima stvarnog radnog okruženja. U Švajcarskoj 70 odsto naših mladih bira ovaj obrazovni put, koji vodi ka naprednim veštinama i diplomama u stotinama zanimanja. To je jedan od ključeva konkurentnosti naše privrede“, rekao je Šmid.

Očekuje se da će novi RCF poziv za grantove biti otvoren na jesen ove godine i sve institucije za stručno obrazovanje i obuku iz Srbije biće pozvane da se prijave u partnerstvu sa kompanijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...