Raspisan javni poziv za podršku ženskom preduzetništvu

Bespovratna sredstva od 600 miliona dinara u okviru programa za preduzetnice

PreduzetnikSrbija

28.8.2023 13:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Bespovratna sredstva od 600 miliona dinara u okviru programa za preduzetnice Bespovratna sredstva od 600 miliona dinara u okviru programa za preduzetnice
Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, kojim je opredeljeno 600... Bespovratna sredstva od 600 miliona dinara u okviru programa za preduzetnice

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, kojim je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Podrška predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50 odsto bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, a 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove. 

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31.12.2022. a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetnistvo.gov.rs,  kao i na sajtovima Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.

Ministar finansija Siniša Mali, koji obavlja i funkciju ministra, naveo je u saopštenju da je cilj programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva.

Naglasio je da iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto, što je, prema njegovim rečima, najviši procenat po svim programima podrške preduzetništvu.

Preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...