Odluka o minimalnoj ceni rada najkasnije do 15. septembra

Biznis.rs saznaje: Pregovori o minimalcu počinju 15. avgusta

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

18.7.2024 12:48 Autor: Milica Rilak 6

Biznis.rs saznaje: Pregovori o minimalcu počinju 15. avgusta Biznis.rs saznaje: Pregovori o minimalcu počinju 15. avgusta
Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu počinju 15. avgusta, potvrdio je za Biznis.rs Dušan Petrović, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta, i objasnio da je... Biznis.rs saznaje: Pregovori o minimalcu počinju 15. avgusta

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu počinju 15. avgusta, potvrdio je za Biznis.rs Dušan Petrović, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta, i objasnio da je u toku faza formiranja pregovaračkog tima koji će imati dve nedelje od početka pregovora da postigne dogovor.

Ministarstvo finansija i Unija poslodavaca Srbije su, kako nam je rekao, dostavili imena članova pregovaračkih timova zajedno sa ovlašćenjima, dok se čeka da svoje članove imenuju Ministarstvo rada, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“.

Istovremeno, u toku je i konstituisanje samog Socijalno-ekonomskog saveta, a svoje članove i njihove zamenike trebalo bi da imenuje Vlada Srbije.

Pregovore o minimalnoj ceni rada vode timovi socijalnih partnera – Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, a okončaće se do 30. avgusta. Ukoliko ne bude postignut dogovor, odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Srbije u narednom roku od 15 dana, kako bi ona bila utvrđena do 15. septembra i primenjivala se od 1. januara 2025. godine.

Dušan Petrović je uveren da će pregovarački timovi biti formirani do kraja ovog meseca.

Podseća i da Ministarstvo finansija do početka pregovora treba da pripremi analize definisane članom 112 Zakona o radu.

Izvor: socijalnoekonomskisavet.rs

Taj član, inače, propisuje da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi „naročito“ od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Srbiji.

Podsećamo da na poslednjoj sednici o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, koju je Socijalno-ekonomski savet održao 7. septembra 2023. godine, nije postignut konsenzus, pa je Vlada Srbije odlučila da će minimalna cena rada iznositi 271 dinar po radnom satu u bruto iznosu.

Poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting Aleksandar Trifunović je tada u razgovoru za Biznis.rs rekao da će se minimalni iznosi zarada u 2024. godini kretati u rasponu od 43.360 dinara za 168 radnih sati do 49.864 dinara za 184 radna sata.

Konstituisanje Socijalno-ekonomskog saveta u toku

Dok se popunjava sastav pregovaračkog tima za određivanje minimalne cene rada, treba imati na umu da nova Vlada Srbije, konstituisana 2. maja, tek treba da imenuje i sopstvene članove Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

„U toku je procedura za imenovanje članova Saveta iz redova Vlade Srbije i njihovih zamenika. Momentom konstituisanja nove Vlade razrešeni su ministri iz prethodnog kabineta, kojima je tako tehnički prestao mandat u SES-u. Ministri su, inače, članovi SES po funkciji – i to su predsednik Vlade i ministri za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i ministri finansija, privrede, prosvete i zdravlja, a svaki od njih ima i zamenika člana“, podseća Dušan Petrović, sekretar SES u izjavi za Biznis.rs.

Izvor: socijalnoekonomskisavet.rs

Potvrdio nam je i da je pokrenuta procedura imenovanja članova SES iz reda Vlade, i da očekuje da će ta procedura biti završena do kraja ovog meseca.

„Kada dobijemo rešenje Vlade Srbije o imenovanju sazvaćemo Kolegijum SES koga čine ministar rada, predsednik Unije poslodavaca Srbije, predsednici SSSS i UGS ‘Nezavisnost'“, rekao nam je Petrović, koji je i sam član Kolegijuma po funkciji.

„Na Kolegijumu se utvrđuje termin održavanja sednice SES i dnevnog reda“, pojasnio je Petrović za Biznis.rs.

Predsedavajući SES-a trenutno je predsednik Unije poslodavaca Srbije i generalni direktor Trayal Korporacije Miloš Nenezić, koji je tu funkciju preuzeo u aprilu ove godine od predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića.

Do konstituisanja kabineta Miloša Vučevića, članovi SES-a iz redova Vlade Srbije bili su bivša premijerka Ana Brnabić i ministri Nikola Selaković, Siniša Mali, Slobodan Cvetković, Slavica Đukić Dejanović i Danica Grujičić.

  • Jj992

    18.7.2024 #1 Author

    Bas dobre vesti!!

    Odgovori

  • Ivana91

    18.7.2024 #2 Author

    Dobre vesti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.7.2024 #3 Author

    Videcemo kako ce se zavrsiliti pregovori..

    Odgovori

  • SENSEI

    19.7.2024 #4 Author

    Kolika polemika oko minimalne zarade govori o društvu

    Odgovori

  • DOBRILA

    19.7.2024 #5 Author

    Nadamo se da ce nesto dobro biti od pregovora..

    Odgovori

  • građanin

    26.7.2024 #6 Author

    15.08.2024.
    minimalna potrošačka korpa u aprilu je bila 103.097 dinara. Pazite- U APRILU !
    Mora da stane cela Srbija, svaka ruka da ne pipne NIŠTA! Za bilo kakvu drugu opciju UPRITE PRST U SINDIKALCE !!!! A i poneku BATINU!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.