Beograd – Budimpešta od 2026. godine

Brza pruga od Beograda do Subotice biće gotova za godinu dana

InfrastrukturaRegionSrbija

21.12.2023 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brza pruga od Beograda do Subotice biće gotova za godinu dana Brza pruga od Beograda do Subotice biće gotova za godinu dana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da će za godinu dana moći da se putuje od Beograda do Subotice vozom za 75 minuta.... Brza pruga od Beograda do Subotice biće gotova za godinu dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da će za godinu dana moći da se putuje od Beograda do Subotice vozom za 75 minuta.

On je u obilasku završenih radova na vijaduktu u Vrbasu, na delu treće deonice međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte, rekao da je zadovoljan radom kineskih kompanija China Railway International i CCCC, koje su glavni izvođači radova na brzoj pruzi.

„Mađarska će svoju deonicu pruge završiti 2026. godine. Tada će se od Beograda do Budimpešte putovati dva sata i 40 minuta“, kazao je Vučić.

Brza pruga, po rečima Vučića, jedna je od velikih investicija koje menjaju lice Srbije, dovode investitore i turiste, menjaju životni standard i navike. Vučić je kazao da se nada da će sledeće godine da ugosti kineskog predsednika Si Đinpinga i da izrazi zahvalnost za kineski doprinos razvoju Srbije.

Vijadukt u Vrbasu, dužine 1.417 metara, jedan je od četiri objekta koji će biti izgrađen iznad kanala Dunav – Tisa – Dunav (DTD).

Radovi na izgradnji novog vijadukta u Vrbasu počeli su 1. jula 2022. godine, a kako je ugovoreno rok za završetak radova je 38 meseci.

Pruga od Beograda do Budimpešte, na kojoj će prosečna brzina vozova biti 200 kilometara na sat, je zajednički projekat Srbije, Mađarske i Kine u okviru inicijative „Pojas i put“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...