planirano odvajanje oko milijardu evra godišnje, bez primene zakona o javnim nabavkama

Osnovano državno preduzeće EXPO 2027

Srbija

20.12.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Osnovano državno preduzeće EXPO 2027 Osnovano državno preduzeće EXPO 2027
Država Srbija je osnovala novo preduzeće EXPO 2027 i upisala ga u zvaničan registar privrednih društava. Firma je registrovana za delatnost organizovanja sastanaka i... Osnovano državno preduzeće EXPO 2027

Država Srbija je osnovala novo preduzeće EXPO 2027 i upisala ga u zvaničan registar privrednih društava. Firma je registrovana za delatnost organizovanja sastanaka i sajmova, osnivački kapital je milion dinara, a osnivač i jedini vlasnik je Republika Srbija.

Direktor preduzeća EXPO 2027 je Dušan Borovčanin, koji je radio na izradi kandidature Beograda i Srbije za Specijalizovani Expo 2027, prenosi Beta pozivajući se na N1.

Novo preduzeće, kako piše u odluci Vlade Srbije o osnivanju ovog privrednog društva, baviće se pripremom, organizacijom i održavanjem specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, zatim razvojem i promocijom specijalizovane izložbe, implementacijom mera neophodnih za koordinaciju i organizaciju izložbe.

Na „spisku zadataka“ je i privlačenje potencijalnih investicija u projekte koji će se realizovati na prostoru specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova u zemlji i inostranstvu, u vezi sa održavanjem specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027.

U naredne tri godine po 22,6 milijardi dinara izdvojiće se za ostvarenje projekta Beograd EXPO 2027, piše u budžetu za 2024. To je ukupan iznos od 67,8 milijardi dinara, odnosno oko 578 miliona evra. Država će ovaj projekat realizovati po posebnom zakonu – leks specijalisu, koji zaobilazi javne nabavke.

Ovaj leks specijalis – Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 – predviđa da se projekat Beograd EXPO 2027 realizuje po fazama.

Iz budžeta za iduću godinu za te namene opredeljeno je po 22,6 milijardi dinara u 2024, 2025. i 2026. godini i to samo preko razdela Ministarstva finansija (ima i dodatnih troškova poput milijardu dinara subvencija privatnim preduzećima preko MInistarstva privrede i dr).

„Kada se na ovo doda još po 13 milijardi dinara, koliko je predviđeno za svaku od naredne tri godine za izgradnju Nacionalnog stadiona – dakle ukupno 39 milijardi dinara, dobijamo u zbiru ukupan trošak od bar 106,8 milijardi dinara, odnosno gotovo milijardu evra (910 miliona evra) za ove investicije“, naveo je N1.

Organizacija Transparentnost Srbija upozorila je da će radovi za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, čija vrednost bi mogla da iznosi milijardu evra, biti ugovoreni bez primene Zakona o javnim nabavkama „što stvara veliki rizik da troškovi budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.