Raspisan tender za izradu akcionog plana raseljavanja

Zbog izgradnje prve linije metroa planira se rušenje ukupno 60 objekata

Srbija

20.12.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zbog izgradnje prve linije metroa planira se rušenje ukupno 60 objekata Zbog izgradnje prve linije metroa planira se rušenje ukupno 60 objekata
Za potrebe izgradnje prve faze prve linije beogradskog metroa biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri beogradske opštine –... Zbog izgradnje prve linije metroa planira se rušenje ukupno 60 objekata

Za potrebe izgradnje prve faze prve linije beogradskog metroa biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri beogradske opštine – Čukarica, Savski Venac, Stari Grad i Palilula, navedeno je u projektnom zadatku koji je objavio JKP Beogradski metro i voz Beograd, u okviru tendera za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i „očistiti od objekata“, a reč je o površini od 603.783 m2 na četriri beogradske opštine, objavila je eKapija.

Broj porodica, kao i broj aktivnih poslovnih aktivnosti u objektima koji su predviđeni za rušenje, kako se navodi, nije poznat.

Rok za prijavu na tender za izradu akcionog plana raseljavanja je 29. decembar.

Faza 1 prve linije, prema tenderskoj dokumentaciji obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav.

Ranije je, kako podseća eKapija, najavljeno da faza 1 linije 1 obuhvata trasu do stanice „Pančevački most“, odnosno, jednu stanicu posle stanice „Dunav“.

Radovi za projekat će se u velikoj meri sprovoditi podzemno, međutim, kako se navodi, izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo stanice i šahtovi će se izvoditi nadzemno.

„Sve površine je potrebno pripremiti za radove, a to podrazumeva pribavljanje zemljišta putem eksproprijacije ili administrativnog prenosa, kao i uklanjanje postojećih objekata na svim zahvaćenim površinama“, piše u dokumetaciji.

Poslove rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao i uklanjanja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata na eksproprisanom ili administrativno prenetom zemljištu sprovodi Javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

„Zemljište koje se pribavlja obuhvata uglavnom građevinsko zemljište, ali delom i ono koje se koristi za poljoprivredne namene. Stambeni objekti su raznoliki i obuhvataju privatne kuće, legalne i nelegalne, sa pomoćnim objektima, ali i objekte koji služe za stanovanje jedne ili više porodica koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća„, navedeno je u dokumentaciji a prenosi eKapija.

Poslovni objekti su, dodaje se, takođe raznoliki i obuhvataju benzinske pumpe, pojedinačne lokale različitih namena, poslovne komplekse sa brojnim lokalima, pa i jednu gradsku pijacu sa tezgama i lokalima.

U dokumentu je istaknuto da broj porodica koje žive u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci), nije poznat, jednako kao ni broj aktivnih poslovnih aktivnosti u pogođenim objektima, kao i njihov status.

  • SABRINA

    20.12.2023 #1 Author

    Samo me zanima kako će se rešiti ta priprema zemljišta.

    Odgovori

  • NATI

    24.12.2023 #2 Author

    Polako krece sa iseljavanjem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...