nove prilike za zapošljavanje u regionu

CEFTA usvojila devet novih sporazuma za unapređenje trgovine i prava potrošača

RegionSrbija

9.10.2024 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEFTA usvojila devet novih sporazuma za unapređenje trgovine i prava potrošača CEFTA usvojila devet novih sporazuma za unapređenje trgovine i prava potrošača
Zajednički komitet CEFTA-e usvojio devet revolucionarnih sporazuma kreiranih da transformišu trgovinu i ekonomsku saradnju, što predstavlja prekretnicu u radu ove organizacije. Ovi sporazumi donose... CEFTA usvojila devet novih sporazuma za unapređenje trgovine i prava potrošača

Zajednički komitet CEFTA-e usvojio devet revolucionarnih sporazuma kreiranih da transformišu trgovinu i ekonomsku saradnju, što predstavlja prekretnicu u radu ove organizacije.

Ovi sporazumi donose stvarne, opipljive koristi – pojednostavljuju poslovne operacije, stvaraju nove prilike za zapošljavanje i jačaju zaštitu potrošača, navodi se u saopštenju.

Samo nekoliko dana uoči obeležavanja 10. godišnjice Berlinskog procesa, CEFTA pravi odlučan korak ka ostvarivanju vizije Zajedničkog regionalnog tržišta. Utemeljeni na pravilima i najboljim praksama EU, ovi sporazumi će približiti CEFTA tržišta jedinstvenom tržištu EU i otključati potencijal novog Plana rasta EU.

„CEFTA je od suštinske važnosti za slobodno kretanje robe i usluga, podstičući privredni rast i integraciju. Ovim odlukama stvaramo snažniji i ujedinjeniji ekonomski prostor u kom preduzeća mogu brže rasti, a potrošači su zaštićeni čak i kada kupuju van svojih lokalnih tržišta. Ovo je značajan trenutak za CEFTA-u, jer se približavamo punom usklađivanju sa tržištem EU. Koristi će se osetiti širom CEFTA-e. Mala i srednja preduzeća će biti osnažena za izvoz i maksimalno korišćenje digitalnih tržišta, dok ćemo svi mi imati koristi od većeg izbora, boljih cena i kvaliteta, kao i snažnije zaštite potrošača”, istakla je Danijela Gačević, v.d. direktora CEFTA Sekretarijata

Ključne tačke o 9 sporazuma su priznavanje AEO programa, što znači da će Preduzeća sa carinskim pogodnostima u svojim matičnim tržištima uživati ove privilegije u svih sedam CEFTA tržišta. Ovo znači brže i efikasnije carinske procedure, što dovodi do značajne uštede vremena i troškova.

Zatim sledi olakšavanje e-trgovine – jedinstveni okvir omogućiće preduzećima da prodaju putem interneta bez problema u svim CEFTA tržištima, olakšavajući potrošačima kupovinu bez ograničenja. Takođe, postavljeni su standardi za zaštitu potrošača pri kupovini putem interneta.

Foto: Pexels.com

Treća tačka je dostava paketa, nova pravila pojednostavljuju dostavu paketa između CEFTA strana, poboljšavajući regulatornu kontrolu i uvodeći standarde EU za transparentnost cena i kvalitet usluge.

Zatim sledi sprečavanje neopravdanog geo-blokiranja. Ova pravila osiguravaju da online prodavnice ne mogu blokirati pristup veb-sajtovima, proizvodima ili uslugama na osnovu lokacije i porekla potrošača, omogućavajući neograničenu kupovinu širom CEFTA tržišta.

Peta tačka sporazuma odnosi se na Trgovinske aspekte prava intelektualne svojine (IPR). Usklađeni standardi IPR-a štitiće i preduzeća i potrošače od falsifikovane robe, podstičući inovacije i štiteći CEFTA tržište.

Naredna je uspostavljanje elektronskog sistema za upravljanje rizikom, što znači da će elektronska razmena podataka omogućiti carinama da efikasnije ciljaju pošiljke visokog rizika, poboljšavajući bezbednost trgovine i ubrzavajući kretanje robe.

Olakšavanje trgovine uslugama turističkih agencija i turoperatora je sledeća tačka. Turističke agencije i turoperatori će imati lakši pristup svim CEFTA tržištima, stvarajući nove mogućnosti za rast i privlačenje više turista u region.

Zatim sledi mehanizam za rešavanje sporova (Dodatni protokol 7), koji služi za  rešavanje trgovinskih sporova i garantovaće pravičnost i transparentnost, povećavajući poverenje preduzeća u sprovođenje CEFTA pravila za olakšavanje trgovine.

Deveti je olakšavanje osiguranja od odgovornosti za treća lica u motornim vozilima (Preporuka). Pojednostavljeni procesi osiguranja omogućiće putnicima da voze širom CEFTA-e bez brige o pokrivenosti osiguranjem.

Pored toga, Zajednički komitet CEFTA-e usvojio je tri odluke koje imaju za cilj reformu unutrašnjih poslova. Ove reforme uvode nova pravila postupanja za Zajednički komitet, ažuriraju Odluku koja uređuje rad Sekretarijata i osnivaju nova tela za nadzor saradnje u oblastima kao što su dostava paketa, prava intelektualne svojine i profesionalne kvalifikacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.