edukacija o međunarodnim privrednim sporovima

Delegacija Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra posetila Srbiju

SrbijaU fokusu

30.5.2024 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Delegacija Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra posetila Srbiju Delegacija Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra posetila Srbiju
Delegacija Privredne komore Šangaja i Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra posetila je Srbiju, i tom prilikom organizovan je sastanak članova kineske delegacije sa predstavnicima Stalne... Delegacija Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra posetila Srbiju

Delegacija Privredne komore Šangaja i Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra posetila je Srbiju, i tom prilikom organizovan je sastanak članova kineske delegacije sa predstavnicima Stalne arbitraže pri Privrednoj komori Srbije i Centra za Aziju, RF i ZND Privredne komore Srbije.

Stalna arbitraža pri Privrednoj komori Srbije je sa Šangajskim međunarodnim arbitražnim centrom potpisala Sporazum o saradnji 2019. godine, a ova poseta je pružila priliku da se dodatno razmene informacije i ideje o mogućnostima za organizaciju zajedničkih aktivnosti u cilju dalje promocije prednosti arbitražnog rešavanja sporova u pogledu efikasnosti i fleksibilnosti postupka, poverljivosti, troškova i izvršenja arbitražne odluke, navodi se na sajtu PKS.

Vuk Božić, sekretar Stalne arbitraže pri Privrednoj komori Srbije je članove delegacije upoznao sa aktuelnostima u ovoj instituciji koja postoji već više od 70 godina.

Tokom sastanka zaključeno je da se privredna saradnja između Srbije i Kine konstantno razvija, a imajući u vidu da se u skorijem vremenu očekuje i početak primene Sporazuma o slobodnoj trgovini, ekonomski odnosi će nastaviti da se unapređuju.

Sve veći broj kineskih kompanija se interesuje za ostvarivanje, ne samo trgovinske saradnje, već i investicionih projekata u Srbiji, i očekuje se da će se taj trend nastaviti.

Dogovoreno je da Stalna arbitraža pri PKS i Šangajski međunarodni arbitražni centar, uz podršku Predstavništva PKS u Šangaju i Centra za Aziju, RF i ZND Privredne komore Srbije, u narednom periodu organizuju online i offline seminare koji bi zainteresovanim stranama dodatno približili i predstavili prednosti arbitražnog rešavanja sporova u odnosu na sudski postupak.

Šangajski međunarodni arbitražni centar (Shanghai International Arbitration Center-SHIAC), poznat i kao Šangajska komisija za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku arbitražu, osnovan je 1988. godine i predstavlja međunarodnu komercijalnu arbitražnu instituciju koja pruža nezavisne, pravedne, profesionalne i efikasne usluge rešavanja međunarodnih privrednih sporova.

  • FILIP07

    2.6.2024 #1 Author

    Samo neke posete brace Kineza fino,fino

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.