Blok Kostolac B3 na mreži u četvrtom kvartalu

Direktor EPS: Ne zavisimo više od uvoza struje

InfrastrukturaInvesticijeSrbija

27.1.2023 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Direktor EPS: Ne zavisimo više od uvoza struje Direktor EPS: Ne zavisimo više od uvoza struje
Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti... Direktor EPS: Ne zavisimo više od uvoza struje

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.

“Uvezli smo planski struju za januar, to radimo unapred. Za jučerašnji dan smo kupili 3,7 gigavat-sati (GWh), a izvezli 8,8 GWh, dakle pet gigavata više smo izvezli. Mi smo na nivou 122 do 125 GWh proizvodnje, što zadovoljava konzum u zimskom periodu. Ne zavisimo više od uvoza struje”, rekao je Tomašević za RTS i naveo da je jučerašnja potrošnja u Srbiji bila 117 GWh.

Govoreći o situaciji u kolubarskom basenu gde je klizište zatrpalo samohodni transporter “bandvagen”, ali i “glodar 7”, direktor EPS-a je naveo da se situacija normalizuje.

“Sinoć je krenuo rotorni bager 1201 u rad, tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana proizvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona uglja”, rekao je Tomašević, prenosi Beta.

Na pitanje zašto se podaci o zalihama uglja od 5,4 odsto iznad plana, kako navode iz kolubarskih rudnika, razlikuju od onih koje ima ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja upozorava da je na deponijama 30 odsto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je kazao da je verovatno došlo do zabune i da se deponije nalaze na termoelektranama.

“Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou 1.470.000. Kada pričamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto. Proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova”, rekao je direktor EPS-a.

Foto: Pixabay.com

Dodao je i da je osim kolubarskih rudnika tu i rudnik Drmno i da se EPS oslanja na svoju proizvodnju.

“Naša proizvodnja se sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji je 30. Postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje. To se dešava i ove zime. Kada bismo poredili ovu i prošlu zimu, mi zanemarljivo malo uvozimo struje”, rekao je Tomašević.

Naglasio je da su za EPS prioritet investicije i to u zelene kapacitete, a preduzeće sa državom razvija projekat gradnje HE Bistrica, već se gradi vetropark u Kostolcu, uz najavljenih više solarnih elektrana.

Na pitanje kada se može očekivati neki od tih kapaciteta na mreži, Tomašević je naveo da će na mreži najpre biti blok Kostolac B3 i da očekuje proizvodnju u četvrtom kvartalu.

“To je blok od 350 megavata i izgrađen je po najmodernijim standardima. Kada pričamo o proizvodnji iz uglja, EPS poštuje sve norme u emisiji štetnih gasova, kao i sve ostale propisane norme. Ne treba se skoncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu”, kazao je on.

Tomašević je naveo i da EPS zelenu energiju proizvodi 30 odsto iz hidrokapaciteta, te da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a biti pušten u rad sledeće godine.

“Važno je da podstaknemo privatnike koji će napraviti kapacitete u Srbiji i sa pravom preče kupovine dati EPS-u da kupi tu energiju. To je cilj, a ne isključivo EPS da investira i da bude vlasnik svake elektrane”, kazao je on.

Dodao je i da poskupljenje struje ne zavisi isključivo od EPS-a.

“Bilo je jedno poskupljenje koje se sad realizuje od 1. januara, najavljena su nova, da li će se ostvariti to ne zavisi isključivo od EPS-a. EPS-u su potrebne investicije, ali on ima i svoje unutrašnje resurse. EPS je taj koji podnosi zahtev za povećanje cene električne energije, a konačnu odluku donosi država”, istakao je on.

Dodao je i da je “jedna, izbalansirana cena struje, koja bi bila podsticaj za strane investitore, jedan od prioriteta i o tome će se pažljivo donositi odluke”.

Tagovi
EPS UVOZ
  • Jovana24

    27.1.2023 #1 Author

    Koji besmisao u ovoj drzavi…Izvozimo struju i uvozimo u isto vreme, po ko zna kojoj razlici izmedju kupovne i prodajne cene, hvalimo se napretkom a povecavaju se cene zbog „stranih investitora“ … Iz kog razloga nam oni uopste trebaju.

    Odgovori

    • SNEZANA

      28.1.2023 #2 Author

      Odlicno zapazanje,ali bitno je da se hvalimo napretkom.

      Odgovori

  • GOCA BG

    29.1.2023 #3 Author

    Mi ne bismo ni trebali da uvozimo struju,sve ovo je too much…

    Odgovori

  • MARE

    5.3.2023 #4 Author

    Malo sutra

    Odgovori

  • Lolek

    13.3.2023 #5 Author

    A imali smo je na pretek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...