Mnogi trgovci ugljem zatvorili svoja stovarišta

Pelet neće poskupeti, uprkos tome što ističe uredba o ograničenju cena

PoslovanjeSrbijaVesti

26.1.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Pelet neće poskupeti, uprkos tome što ističe uredba o ograničenju cena Pelet neće poskupeti, uprkos tome što ističe uredba o ograničenju cena
Za pet dana ističe uredba Vlade Srbije o ograničenju cene peleta, ali nema opasnosti da će ovaj energent poskupeti. Pre se može dogoditi da... Pelet neće poskupeti, uprkos tome što ističe uredba o ograničenju cena

Za pet dana ističe uredba Vlade Srbije o ograničenju cene peleta, ali nema opasnosti da će ovaj energent poskupeti. Pre se može dogoditi da bude jeftiniji od trenutnih 38.000 dinara za tonu.

Cene drva takođe su u padu zbog zasićenosti tržišta, a ove zimske sezone, zbog rekordno niske tražnje i loše ponude, najgore su prošli trgovci ugljem, od kojih su neki zatvorili svoja stovarišta, piše Blic.

Ogrevno drvo, koje je u jednom trenutku imalo rekordnu cenu od više od 100 evra za kubik, naročito na području Beograda, najpre je već u novembru pojeftinilo na 8.000 dinara. Sada mu je najčešća cena u unutrašnjosti Srbije 6.500 dinara, a maksimalna opet na području glavnog grada 9.000 dinara, i to za isečen i na kućnu adresu isporučen kubik.

„Najjeftinije ogrevno drvo, po cenama od čak 4.000 dinara bez prevoza, trenutno se može naći u Istočnoj i delovima Jugozapadne Srbije, jer su oni najbogatiji šumom. Tražnja je sporadična, zbog tople zime znatno je manja i potrošnja kod onih koji su ranije obezbedili punu količinu ove vrste ogreva za zimsku sezonu, tako da prometa gotovo i nema“, pričaju trgovci ogrevnim drvetom.

Što se tiče uglja, situaciju sa ovim energentom cele prethodne godine odlikovala je slaba snabdevenost i rekordno mali promet. Uglja iz Rudarskog basena „Kolubara“, sirove i suve „Kolubare“ koju je koristio najveći broj domaćih potrošača, nije bilo, a isporuke uglja iz rudnika iz BiH bile su minimalne.

Foto: Pixabay.com

Na slabo posećenim stovarištima ovih dana može se pronaći ugalj „Stanari“ po ceni od 18.000 dinara, te „Pljevlja“ i „Štavalj“ po ceni od 23.000 dinara za tonu. Drastičan pad prometa prouzrokovao je da pojedini vlasnici stovarišta jednostavno stave „ključ u bravu“.

„Mi ne radimo još od 1. oktobra, jer robe uopšte nije bilo. Isporuke „Banovića“, „Kovina“, „Kostolca“ i „Kolubare“ ili nije bilo ili je ona bila desetkovana. Umesto dva kamiona sedmično dobijali smo dva na mesečnom nivou, zbog toga nije ispoštovana tražnja kupaca koji su odustali od kupovine, a s druge strane ostali su nam veliki troškovi održavanja i plata zaposlenih, tako da je jedino rešenje bilo zatvaranje“, kažu za Blic u jednom beogradskom stovarištu uglja, koje je posle decenije rada zatvoreno.

Konačno, pelet čija je cena u jednom trenutku bila viša od 400 evra, gotovo duplo skuplje nego pre dve godine, uredbom Vlade Srbije do kraja ovog meseca može da se prodaje po maksimalnih 38.000 dinara za tonu. Od 1. februara, srećom, on neće biti skuplji, tvrdi predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović.

„Apsolutno neće biti skuplji. U situaciji kakva je trenutno na tržištu to ne može da se dogodi, jer potražnja za ovim energetom je minimalna, skladišta prodavaca i proizvođača su popunjena, tako da nema šanse da pelet u narednom periodu poskupi. Realno je očekivati da Vlada Srbije ukine zabranu njegovog izvoza, a ako će ostati ograničenje prodajne cene, to je u redu“, izjavio je Stojadinović za Blic.

Cena peleta, kako kaže, svakako se neće vratiti na nivo od 205 evra, jer ni struja neće biti 35 evra po megavat-satu (MWh), ali ne isključuje mogućnost izvesnog pojeftinjenja ovog energenta.

„Ne možemo očekivati povratak na tu cenu, jer su troškovi skroz drugačiji. Osnovno je pitanje troškova proizvodnje koji su i dalje veliki i rastu, a tražnje nema. Tako će proizvođači peleta u nekom trenutku morati zalihe da prodaju ispod cene koštanja, samo da bi preživeli ovaj period dok se tržište ponovo ne aktivira“, smatra Stojadinović.

Naglasio je da je i tokom trajanja Uredbe o ograničenju cene kod nekih proizvođača bilo moguće kupiti pelet po nižoj ceni, za 35.000 dinara po toni.

 • TATJANA

  26.1.2023 #1 Author

  Verujem da su podmirenje ovogodišnje potrebe

  Odgovori

 • Tina

  28.1.2023 #2 Author

  Za sada je tako. Ljudi su vec kupili ogrev, zato se cena nece menjati, neko vreme

  Odgovori

 • MAŠA

  29.1.2023 #3 Author

  Hvala Bogu i nema gde vise

  Odgovori

 • COKA

  29.1.2023 #4 Author

  Pa sramota bi bila vise da skacu cene, kakve su bile pre par godina ovo je sad nenormalno, preskup je zaista pelet

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.1.2023 #5 Author

  Uzeli su pare na vreme,tri puta skuplje placeno,naravno da sve ostaje isto…

  Odgovori

 • FRUIT04

  12.2.2023 #6 Author

  Nece sad Ali u avgustu I septembru hoce.

  Odgovori

 • MARE

  5.3.2023 #7 Author

  Pa nece,prolazi sezona

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...