veliko državno preduzeće već dve godine nema dugovanja, poručuje v.d. direktora

Đorđević: Pošta Srbije u republički budžet uplatila 1,2 milijarde dinara

Srbija

7.12.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đorđević: Pošta Srbije u republički budžet uplatila 1,2 milijarde dinara Đorđević: Pošta Srbije u republički budžet uplatila 1,2 milijarde dinara
Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević danas je izjavio da je to javno preduzeće iz sopstvenih sredstava i bez zaduživanja uplatilo deo ostvarene... Đorđević: Pošta Srbije u republički budžet uplatila 1,2 milijarde dinara

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević danas je izjavio da je to javno preduzeće iz sopstvenih sredstava i bez zaduživanja uplatilo deo ostvarene dobiti iz 2022. godine u budžet  Srbije u iznosu od 1,2 milijarde dinara.

„Pošta Srbije je javno preduzeće u 100 odsto vlasništvu države Srbije i iz tih razloga 50 odsto svog profita uplaćuje svom vlasniku, odnosno u budžet“, kazao je Đorđević na drugoj regionalnoj konferenicji o energetici i ekologiji „Look up“ na Kopaoniku.

On je naveo da je u 2022. ostvarena neto dobit Pošte od tri milijarde dinara, u 2021. je bila 3,3 milijarde dinara, dok dobit za deset ove godine iznosi 4,1 milijarde dinara.

„U 2021. isplaćena su sva dugovanja Pošte Srbije, te ona do danas apsolutno nema niti jedno dugovanje. Investicije koje su od 2017. do 2021. godine bile oko jedne milijarde dinara na godišnjem nivou su u 2022. i 2023. godini iznosile više od tri milijarde dinara“, rekao je Đorđević.

Podsetio je da je Pošta Srbije zauzela 39. mesto na listi preduzeća sa najvećim neto dobitkom u 2022. godini na listi APR-a, i svrstala se među pet javnih preduzeća sa najvećim poslovnim prihodom.

„Dolaskom na čelo Pošte, a posle opsežne analize rada i rezultata, došli smo do zaključka da je naša radna jednica PoštaNet za poslove elektronskih komunikacija, s obzirom na jaku tržišnu konkurenciju, iz godine u godinu beležila gubitke i da su troškovi značajno prevazilazili prihode koje je ostvarivala. S obzirom da to nije bila primarna delatnost preduzeća, 2021. godine odlučeno je da se oprema PoštaNet-a proda Telekomu Srbija“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je Pošta, fokusirana prvenstveno na usluge iz njene primarne delatnosti, pokrenula niz novih projekata i razvila usluge koje odgovaraju na rast digitalnog tržišta i e-komerca omogućavajući poštansko-finansijske usluge iz domova korisnika.

Te nove usluge su mobilni poštar i smart sistem za pošiljke, e-Arhiviranje za privredu, projekte e-Notar, i e-Novčanik za koje su dobijene licence.

„U cilju automatizacije isporuke pošiljaka, uveli smo 420 javnih Poštinih paketomata čiju mrežu ćemo širiti sa planiranih još 800 u celoj zemlji, i otpočeli uvođenje personalizovanih pametnih poštanskih sandučića za privatno i kolektivno stanovanje“, naveo je Đorđević.

Kazao je i da je paralelno sa razvojem novih usluga razvijana i mreža Pošte Srbije koja je obogaćena sa 2.500 novih dostavnih vozila, bicikala, mopeda, kombija i kamiona, dostavnih vozila za brdsko planinski teren, kao i elektrovozila i elektomopeda.

Zaposlenima su, kako je istakao Đorđević, povećavane plate treću godinu za redom, takođe i isplaćivana takozvana trinaesta plata, obezbeđeno 24-časovno osiguranje za sve radnike, kompletni godišnji sistematski zdravstveni pregledi i obezbeđeni bolji uslovi za rad.

„I pored svih kritika i neistina koje se plasiraju o Pošti, ovo su jedini tačni podaci. Mi ćemo nastaviti dalje gledajući da Pošta bude sve dominantnija na tržištu, kvalitet usluga bolji, samim tim kako naši radnici tako i korisnici zadovoljniji. Za sve promene i razvoj je uvek potrebno dosta vremena, ali smo dosta napredovali i uspeli, pre svega zahvaljujući velikoj većini radnika Pošte, kojima na kraju želim da posebno zahvalim“, rekao je Đorđević.

Tagovi
DOBIT SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...