Đorđe Zdravković, CEO kompanije Protokol.io, za Biznis.rs o digitalnoj transformaciji poslovanja

Domaći startap želi da postane SDK 21. veka

Hi-techInovacijePoslovanjeSrbija

29.6.2024 12:14 Autor: Milica Rilak 6

Domaći startap želi da postane SDK 21. veka Domaći startap želi da postane SDK 21. veka
Nekadašnju Službu društvenog knjigovodstva (SDK) nije zaboravio niko ko je jednom ušao u neku od šalter sala širom zemlje, makar „samo po izvode“. Domaći... Domaći startap želi da postane SDK 21. veka

Nekadašnju Službu društvenog knjigovodstva (SDK) nije zaboravio niko ko je jednom ušao u neku od šalter sala širom zemlje, makar „samo po izvode“.

Domaći startap Protokol.io, koji se bavi digitalnom transformacijom poslovanja, veruje da je napravio platformu koja korisnicima može da pomogne da povećaju efikasnost i operativnost svojih kompanija bez obzira na delatnost, uz otklanjanje nesigurnosti u poslovanju. Ukratko, kako za Biznis.rs kaže CEO i suosnivač Đorđe Zdravković – žele da postanu SDK 21. veka.

Protokol.io nudi rešenje koje bi trebalo da reši jedan od ključnih problema koji opterećuje poslovanje brojnih malih i srednjih kompanija u Srbiji, a to je situacija da se za svaki segment poslovanja, od nabavke preko HR službe do finansija, često koristi poseban softver, pa se dešava da jedna firma koristi 10 različitih programskih „alata“.

Ideja iza koje su stali Zdravković i drugi suosnivač Strahinja Đurić, kao i njihov tim, je da korisnicima treba obezbediti operativni sistem koji omogućava kompanijama da sve svoje podatke i operativne aktivnosti vode na jednom mestu, uz integraciju postojećih rešenja koja koriste u sadašnjem poslovanju i alata nove generacije, uz mogućnost da ih prilagode sopstvenim potrebama i da ih nadograde – i veruju da su u tome uspeli.

„Uz to, apsolutno je nevažno u kojoj delatnosti posluje korisnik, pošto adaptabilnost naše platforme i čitav koncept Protokol.io služi tome da se prilagodi bilo kojoj delatnosti, kao i bilo kom nivou zaduženja u okviru kompanije, pa ga mogu koristiti svi od radnika do menadžera i sa jednog mesta upravljati čitavim poslovanjem, od operativnih procesa do finansijskog izveštavanja, poslovnog planiranja i tako dalje“, naglašava Zdravković.

Đorđe Zdravković / Foto: Privatna arhiva

Ono što smatra ključnom prednošću Protokola.io nad etabliranom konkurencijom koja nudi globalno poznata softverska rešenja za upravljanje poslovanjem jeste potpuno drugačiji pristup potrebama korisnika.

„Na tržištu se mogu naći veliki sistemi sa puno funkcionalnosti, ali kompanija – korisnik mora da se prilagodi softveru, dok smo mi obrnuli pristup, pa se sama platforma adaptira potrebama korisnika i zato verujemo da imamo jedinstven proizvod na globalnom nivou“, ističe Zdravković.

Položen prvi test na tržištu

Protokol.io deo je OTP Connect – inovacionog ekosistema OTP banke, zahvaljujući kome su uspeli da svoj proizvod testiraju na tržištu.

„Pilot projekat pod nazivom ‘Poslovođa’ je omogućio klijentima OTP banke da na jednostavan način u promotivnom periodu besplatno koriste funkcionalnosti naše platforme“, kaže Zdravković, a upravo ovde leži paralela sa nekadašnjim SDK, pošto je trebalo izaći u susret potrebi kompanija da imaju pregled svojih poslovnih transakcija u realnom vremenu.

„Inače u najboljem slučaju vi sutradan imate uvid u priliv na račun ili da li su fakture odobrene ili ne, pa onda ručnim unosom moraju ti podaci da se povežu. Mi smo te odvojene procese automatizovali, omogućili smo uvid u realnom vremenu kompaniji koja je korisnik naših alata, a na bazi tih osnovnih procesa dalje se mogu kreirati svi alati koji su vezani za prodaju, nabavku, upravljanje resursima, proizvodnjom, uslugama, ecommerce rešenjima, sistemima lojalnosti, upravljanjem garancijama…“, naglašava Zdravković, poredeći platformu Protokol.io sa slaganjem Lego kockica u poslovanju.

Foto: Freepik

Startapi se, međutim, često suoče sa tim da njihov proizvod korisnici rado isprobaju besplatno u promo periodu, ali da se teško „hvataju za novčanik“ kada treba platiti za uslugu.

„Mi smo na jednoj maloj fokus grupi kojoj je reklamiran ovaj proizvod za 24 sata dobili skoro stotinu registrovanih novih korisnika, a nakon promotivnog perioda njih nešto više od 40 nastavilo je da koristi naš alat. To je poslužilo kao validacija proizvoda na tržištu, dok smo u daljim razgovorima sa OTP bankom prioritizovali buduće funkcionalnosti koje će se naći u ponudi u najskorijem roku“, najavio je Zdravković.

Kada je reč o plaćanju za korišćenje platforme, naš sagovornik ističe da će u ponudi biti mogućnosti za besplatno korišćenje, modeli naplate prema obimu korišćenja, kao i mesečne pretplate „kao što se plaća račun za telefon ili internet“, a tvrdi da će svakako biti drastično povoljniji od postojećih rešenja na tržištu.

Iz Šumadije na globalno tržište

Iako je kompanija Protokol Cloud Solutions registrovana u Mladenovcu, Zdravković kaže da se ne osećaju kao deo beogradskog startap ekosistema, već da su kao ponosni Šumadinci rešeni da dokažu da Srbija više nije mesto gde se iznajmljuje kvalitetna, a jeftina radna snaga.

„Naši ljudi su dovoljno sposobni da zaigraju u globalnoj IT Premijer ligi i donesu novu vrednost na regionalno i svetsko tržište, što je dugoročni cilj i Protokol.io“, ističe Zdravković.

Kako, međutim, u tome može da pomogne identifikacija sa SDK, institucijom koja je simbol davno prošlih vremena?

SDK je pružao sigurnost u poslovanju, ali mu je nedostajala tehnologija, a mi smo tehnološka kompanija pozicionirana tako da omogućavamo i najmanjim igračima na tržištu da imaju najveći kvalitet u poslovanju i da kreiraju strateška partnerstva sa bankama, telekom operaterima, osiguravajućim kućama i drugima u sistemu ‘povezane ekonomije’, koji bi doneo dodatnu vrednost svakom od učesnika, ali i doprineo ekonomskom napretku države u širem smislu“, uveren je Zdravković, koji poručuje da je Protokol.io više nego spreman za saradnju sa državnim institucijama, kako bi omogućili potpunu povezanost aktera na tržištu.

  • Vuja

    29.6.2024 #1 Author

    Veliko bravo.

    Odgovori

  • SABRINA

    30.6.2024 #2 Author

    Sjajno zamišljeno…nadam se da će zaživela u skorije vreme.

    Odgovori

  • HANA

    30.6.2024 #3 Author

    Odlično. Nadamo se da će se pokrenuti jer ima smisla a ideja je baš dobra i korisna.

    Odgovori

  • ZVEZDA

    30.6.2024 #4 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • gagica

    30.6.2024 #5 Author

    Odlicno osmisljeno

    Odgovori

  • VALERIJA

    30.6.2024 #6 Author

    Odlična zamisao samo da se sprovede do kraja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.