sprovedena revizija izveštaja iz 2020. i 2021. godine

DRI: Pravosudna akademija u Beogradu teško kršila obavezu dobrog poslovanja

SrbijaU fokusu

18.1.2024 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

DRI: Pravosudna akademija u Beogradu teško kršila obavezu dobrog poslovanja DRI: Pravosudna akademija u Beogradu teško kršila obavezu dobrog poslovanja
Pravosudna akademija u Beogradu teško je kršila obavezu dobrog poslovanja, saopštila je u četvrtak Državna revizorska institucija (DRI). DRI je sprovela reviziju finansijskih izveštaja... DRI: Pravosudna akademija u Beogradu teško kršila obavezu dobrog poslovanja

Pravosudna akademija u Beogradu teško je kršila obavezu dobrog poslovanja, saopštila je u četvrtak Državna revizorska institucija (DRI).

DRI je sprovela reviziju finansijskih izveštaja Pravosudne akademije u Beogradu za 2020. godinu, i reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja te ustanove za 2021. godinu i utvrdila nepravilnosti za koje je Akademija bila obavezna da preduzme mere ispravljanja i o tome obavesti DRI, prenosi Beta.

„Odgovorno lice Pravosudne akademije u datom roku dostavilo je tzv. odazivni izveštaj o merama koje su preduzete radi otklanjanja otkrivenih nepravilnosti, a prilikom ocene tog izveštaja utvrđeno je da za određene materijalno značajne nepravilnosti nisu dostavljeni dokazi o njihovom otklanjanju“, navela je DRI.

Zato je prošle godine sprovedena revizija odazivnog izveštaja, nakon čega je DRI sačinila izveštaj o reviziji izveštaja Pravosudne akademije kao i poslerevizioni izveštaj o merama ispravljanja nepravilnosti.

U tom postupku je DRI utvrdila da Pravosudna akademija teško krši obavezu dobrog poslovanja, jer nije otklonila značajne nepravilnosti koje su otkrili državni revizori, a koje se odnose na isplatu plata, dodataka, naknada i pripadajućih socijalnih doprinosa na teret poslodavca korisnicima početne obuke kojima je radni odnos na određeno vreme u Akademiji trajao duže od propisanih 30 meseci.

Akademija nije otklonila ni značajne nepravilnosti u vezi sa zaključenim ugovorima o delu za obavljanje poslova iz delatnosti poslodavca i netačno iskazane donacije i pomoći od međunarodnih organizacija.

Revizijom finansijskih izveštaja u 2021. godini utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 86.149.000 dinara, u 2022. godini 96.712.000 dinara, a revizijom odazivnog izveštaja u 2023. godini je utvrđeni iznos nepravilnosti za period decembar 2022. godine – septembar 2023. godine od 80.682.000 dinara.

„Pravosudna akademija kontinuirano, suprotno važećim propisima, i dalje vrši isplatu plata, dodataka, naknada i pripadajućih socijalnih doprinosa na teret poslodavca korisnicima početne obuke kojima radni odnos na određeno vreme traje duže od propisanih 30 meseci“, navela je DRI.

DRI je o teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja Pravosudne akademije obavestila Skupštinu Srbije i uputila Upravnom odboru Pravosudne akademije zahtev za razrešenje odgovornog lica te ustanove.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...