Kod Žagubice u nalazištu Čoka Rakita leži oko 50,5 tona zlata

Dundee planira da uloži do 35 miliona dolara u nastavak istraživanja nalazišta u Srbiji

SrbijaU fokusu

16.12.2023 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dundee planira da uloži do 35 miliona dolara u nastavak istraživanja nalazišta u Srbiji Dundee planira da uloži do 35 miliona dolara u nastavak istraživanja nalazišta u Srbiji
Rudarska kompanija Dundee Precious Metals koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da u nalazištu Čoka Rakita leži približno 50,5 tona zlata.... Dundee planira da uloži do 35 miliona dolara u nastavak istraživanja nalazišta u Srbiji

Rudarska kompanija Dundee Precious Metals koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da u nalazištu Čoka Rakita leži približno 50,5 tona zlata.

Kako piše eKapija, u svojoj prvobitnoj proceni mineralnih resursa kanadska kompanija navodi da se u ovom ležištu nalazi 9,79 miliona tona rude, od čega 1,78 miliona unci zlata (oko 50,5 tona) sa sadržajem od 5,67 grama po toni.

Kompanija je najavila i da u sledećoj godini planira da intenzivira istraživanja u Srbiji, koja pored Čoka Rakite uljučuju i lokalitete Potaj Čuka, Pešter Jug i Umka, a planirani obim svih ovih investicija je od 30 do 35 miliona dolara.

Prva procena mineralnih resursa završena je nakon jedne pune godine bušenja na lokalitetu i zasniva se na približno 80.723 metara bušenja u 173 rupe, navodi Dundee.

Kompanija ističe da je sadržaj zlata u visokokvalitetnom jezgru rude na koje otpada 2,81 miliona tona, 10,12 grama po toni u oko 26 tona i procenjuje da će, nakon završetka kompletnih istražnih bušenja, Čoka Rakita imati potencijal i veći od prosečnog u prvim godinama rada rudnika.

Inicijalna procena mineralnih resursa potvrđuje potencijal Čoke Rakite kao atraktivnog, visokokvalitetnog projekta zlata – rekao je Dejvid Re D(avid Rae), predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Dundee Precious Metals.

On je najavio da kompanija planira da nastavi sa istraživanjem nalazišta, a nastavak bušenja biće fokusiran na proširenje granica Čoka Rakite.

Dundee je saopštio da očekuje da će preliminarnu ekonomsku procenu rude imati u drugom kvartalu sledeće godine, sa ciljanim kapacitetom od 850.000 tona godišnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...