U Narodnoj banci Srbije u toku završna faza razvoja informatičkog sistema

Elektronske menice trebalo bi da zažive u prvoj polovini 2023. godine

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

24.11.2022 08:01 Autor: Milica Rilak 2

Elektronske menice trebalo bi da zažive u prvoj polovini 2023. godine Elektronske menice trebalo bi da zažive u prvoj polovini 2023. godine
Narodna banka Srbije sе u ovom trenutku nalazi u završnoj fazi razvoja celokupnog informatičkog rešenja, pri čemu uporedo radi i sa svim bankama na... Elektronske menice trebalo bi da zažive u prvoj polovini 2023. godine

Narodna banka Srbije sе u ovom trenutku nalazi u završnoj fazi razvoja celokupnog informatičkog rešenja, pri čemu uporedo radi i sa svim bankama na prilagođavanju njihovih IKT sistema, kako bi sve banke u potpunosti bile spremne za uvođenje elektronske menice u prvoj polovini 2023. godine, kažu u centralnoj banci za Biznis.rs.

Pitanje elektronskih, odnosno digitalnih menica pomenuto je i na predstavljanju Bele knjige 2022 Saveta stranih investitora, kada je premijerka Ana Brnabić rekla da se nada da će one zaživeti već tokom prvog kvartala sledeće godine.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) za Biznis.rs ocenjuju da će se njihovim uvođenjem stvoriti uslovi za dodatne uštede, pre svega privredi, a zatim i građanima, s obzirom na značaj koji menica kao posebna vrsta hartija od vrednosti ima u svakodnevnom poslovnom životu, prvenstveno kao vrsta svojevrsnog obezbeđenja kod znatnog broja poslova.

Omogućavanje korišćenja elektronske menice na informatički siguran način dovešće i do toga, kako ističu, da se pojedini procesi u finansijskom sektoru u potpunosti digitalizuju, uključujući i situaciju kada je menica sredstvo obezbeđenja.

Predstavnici privrede okupljeni u Savetu stranih investitora (FIC), Američkoj privrednoj komori u Srbiji i NALED-u pokrenuli su inicijativu za uvođenje eMenice krajem 2020. godine.

Izvršni direktor FIC-a Aleksandar Ljubić za Biznis.rs kaže da se radi o projektu od izuzetnog značaja, jer „ništa u procesu digitalizacije ne sme da ostane nedovršeno“.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

„Centralna banka je mnogo toga uradila u procesu digitalizacije, uključujući upotrebu QR koda i instant payment sistema, ali iz ugla privrede značaj digitalne menice je ogroman, jer trenutno sve možete da uradite online, a onda morate fizički da odete do banke i potpišete menicu„, rekao je Ljubić i pozdravio napore NBS na okončanju tog složenog projekta.

Iz Narodne banke Srbije podsećaju da je u prethodnom periodu, upravo na osnovu njihovih rešenja i predloga, uvedena mogućnost video-identifikacije umesto identifikacije fizičkim prisustvom u poslovnim prostorijama banke i zaključivanja ugovora o finansijskim uslugama u elektronskom obliku i za one građane koji nemaju kvalifikovani elektronski potpis, uz dvofaktorsku autentifikaciju korišćenjem mobilnog telefona ili računara.

Kada je reč o samom rešenju, ističu da će se elektronske menice koristiti uporedo sa papirnim, pri čemu će elektronske menice sadržati sve one podatke koji su propisani Zakonom o menici i koji se sada koriste u praksi, čime će biti olakšan i prelazak sa papirne na elektronsku menicu.

Korisnici će moći da u okviru svog naloga u posebnoj korisničkoj aplikaciji, koju NBS razvija i kojom će upravljati Centralni registar e-menica, kreiraju i popunjavaju elektronske menice, da ih registruju, prenose poveriocima i naplaćuju. Korisnici će ovoj aplikaciji NBS pristupati preko svog kanala e- i m-bankarstva, što takođe treba da omogući brz prelazak na novo rešenje“, rekli su nam u centralnoj banci.

Skreću pažnju i na to da je trenutno u NBS registrovano više od sedam miliona menica.

„Jasno je koliko uvođenje elektronske menice na način koji je planiran, a po čemu bi Srbija trebalo da bude vodeća zemlja u regionu, može doprineti efikasnosti i brzini poslovanja pri uspostavljanju dužničko-poverilačkih odnosa i doneti uštede privredi, s obzirom na to da će ovaj proces svakako biti ekonomski povoljniji za izdavaoce menica“, poručili su iz NBS.

  • BIJUTI27

    24.11.2022 #1 Author

    Ovo je jako korisno za sve sektore svih delatnosti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.11.2022 #2 Author

    Ovo ce olaksati rad svim pravnim licima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...