u izveštaju UN među prvih deset po razvoju

Srbija svrstana u zemlje sa najvišim indeksom razvoja eUprave u svetu

SrbijaVesti

1.10.2022 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 20

Srbija svrstana u zemlje sa najvišim indeksom razvoja eUprave u svetu Srbija svrstana u zemlje sa najvišim indeksom razvoja eUprave u svetu
Srbija je u ovogodišnjem globalnom izveštaju UN o razvoju elektronskih usluga svrstana u grupu zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave u svetu, saopšteno... Srbija svrstana u zemlje sa najvišim indeksom razvoja eUprave u svetu

Srbija je u ovogodišnjem globalnom izveštaju UN o razvoju elektronskih usluga svrstana u grupu zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave u svetu, saopšteno je u subotu iz Vlade Srbije. 

Navodi se da je po rezultatima izveštaja za 2022. godinu, Srbija među deset zemalja u svetu koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave i da je po razvoju elektronskih usluga ispred 16 članica EU, poput Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke i Slovačke. 

„Indeks razvoja elektronske uprave (eGovernment Development Index – EGDI) Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao ‘veoma visok’. Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je osmi najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu“, piše u saopštenju. 

Dodaje se da je po vrednosti indeksa elektronskih usluga Srbija na 26. mestu u svetu, i to ispred zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i 16 članica Evropske unije, među kojima su Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska i Grčka.

„Indeks eParticipacije pozicionira Srbiju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju online interakciju države i građana“, naveli su iz Vlade Srbije.

Jedinstveni globalni izveštaj Ujedinjenih nacija – United Nations eGovernment Development Survey 2022, sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice UN.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.