Potpisan sporazum za razvoj turizma, socijalne i zdravstvene inkluzije

EU obezbedila prvih 3,6 miliona evra podrške saradnji Srbije i Severne Makedonije

EUInvesticijeSrbija

28.6.2023 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU obezbedila prvih 3,6 miliona evra podrške saradnji Srbije i Severne Makedonije EU obezbedila prvih 3,6 miliona evra podrške saradnji Srbije i Severne Makedonije
Potpisivanjem Trilateralnog sporazuma za program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija, između Evropske komisije, Srbije i Severne Makedonije završena je „EU nedelja mogućnosti“. Ambasador... EU obezbedila prvih 3,6 miliona evra podrške saradnji Srbije i Severne Makedonije

Potpisivanjem Trilateralnog sporazuma za program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija, između Evropske komisije, Srbije i Severne Makedonije završena je „EU nedelja mogućnosti“.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre (Emanuele Giofre) istakao je da će novim sporazumom pružiti dodatnu finansijsku podršku u razvoju turizma, socijalnoj, kulturnoj i zdravstvenoj inkluziji društva, a sve to značiće i unapređenje života građana sa obe strane granice.

Sporazum o finansiranju potpisan je u Nišu, u okviru EU nedelje mogućnosti, a finansijska podrška predviđena projektom realizovaće se preko poziva za podnošenje projektnih predloga, rekao je ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji, piše eKapija.

Ovo je drugi program prekogranične saradnje između ove dve države. Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira Evropska unija.

Trilateralni sporazum odgovara dvogodišnjim alokacijama u ukupnoj vrednosti od 3,6 miliona evra, koje će biti dopunjene u kasnijoj fazi programa kako bi se iskoristila ukupna sredstva Evropske unije.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da je od 2004. do 2020. godine oko 1.600 projekata realizovalo je preko 1.000 organizacija, a najčešće su to bile lokalne samouprave, nevladine organizacije, ali i škole, bolnice, vrtići.

“Reč je o zajedničkom interesu – da građani osete proces, da se proces ne dešava samo u Briselu već u svakoj našoj lokalnoj samoupravi i vezano je za svakog pojedinca. Najdirektnija korist od ovih projekata osetiće preko 100.000 građana Srbije”, rekla je Miščević.

Područje programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i Severoistočni region i deo Skopskog regiona u Severnoj Makedoniji, u kojem živi oko 850.000 stanovnika u obe države. Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić rekao je da su obe strane spremne da zajedno idu ka Evropi.

Pomoć Evropske unije Nišu se do sada meri u milionima evra pa gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da su veliki infrastrukturni projekti koji se ovde rade značajni za ceo okrug, ali i čitavu državu.

Najavljeno je da će, zahvaljujući ovom programu, građanima biti dostupnije usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, da će biti više kulturnih sadržaja za sve stanovnike sa obe teritorije. Razvojem prekograničnog turizma i zaštitom kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice, značajno će se povećati broj turističkih poseta i dužina boravka turista u pograničnom području.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...