Najveći rast u zemljama EU zabeležen u Bugarskoj

Eurostat: Pad zaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu 2022.

Bolji posaoEUPoslovanjeSrbija

20.12.2022 10:52 Autor: Julijana Vincan 1

Eurostat: Pad zaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu 2022. Eurostat: Pad zaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu 2022.
Stopa zaposlenosti proširene radne snage u Evropskoj uniji (građani od 20 do 64 godine starosti) iznosila je u trećem kvartalu 74,7 odsto, što je... Eurostat: Pad zaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu 2022.

Stopa zaposlenosti proširene radne snage u Evropskoj uniji (građani od 20 do 64 godine starosti) iznosila je u trećem kvartalu 74,7 odsto, što je stabilan nivo u poređenju sa drugim tromesečjem, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Dok je zaposlenost porasla u devet država članica EU, bez promena je ostala u Letoniji, dok je zabeležila pad u 16 ​​država članica. Najveći rast zaposlenosti zabeležen je u Bugarskoj (+0,8 procentnih poena), Belgiji (+0,7 pp), kao i u Portugalu i na Kipru (0,4 pp).

Najveći pad zaposlenosti u trećem kvartalu doživeli su Luksemburg i Irska, po 0,8 procenata, kao i Nemačka, Hrvatska i Malta (sve po -0,5 pp).

Izvor: Eurostat

Podaci Eurostata pokazuju da je Srbija u ovom periodu zabeležila pad zaposlenosti od oko 0,3 odsto.

Inače, troškovi rada po satu u trećem kvartalu su porasli za 2,9 odsto u evrozoni i za 3,4 procenata u EU, u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine.

Glavne komponente troškova rada su plate, dnevnice i troškovi koji nisu povezani sa zaradama. U evrozoni su plate i dnevnice po radnom satu porasle za 2,1 odsto, dok su ostali troškovi porasli za 5,3 procenta. U Evropskoj uniji je rast plata i dnevnica bio 2,8 odsto, dok su ostali troškovi skočili isto kao i u evrozoni – 5,3 procenta.

Kada je reč o pojedinačnim sektorima, u trećem kvartalu su u poređenju sa istim periodom prethodne godine troškovi rada po satu u evrozoni porasli 0,7 odsto u industriji, 2,2 procenta u građevinarstvu i 3,4 odsto u uslugama.

U EU su troškovi rada po satu porasli za 1,9 procenata u industriji, 3,1 odsto u građevinarstvu i 3,9 procenata u sektoru usluga.

  • Jovana24

    21.12.2022 #1 Author

    Ko god da radi u ovoj drzavi… gledace da sto pre pobegne sto dalje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...