Planirano je zapošljavanje još 40 radnika u fabrici u Ćupriji

Feka automotive širi kapacitete za proizvodnju i skladištenje retrovizora

SrbijaU fokusu

25.10.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Feka automotive širi kapacitete za proizvodnju i skladištenje retrovizora Feka automotive širi kapacitete za proizvodnju i skladištenje retrovizora
Opština Ćuprija obavestila je javnost o podnetom zahtevu za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat poslovno-proizvodni kompleks KO... Feka automotive širi kapacitete za proizvodnju i skladištenje retrovizora

Opština Ćuprija obavestila je javnost o podnetom zahtevu za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat poslovno-proizvodni kompleks KO Ćuprija, čiji je nosilac turski investitor Feka Automotive.

Prema urbanističkom projektu za dogradnju i rekonstrukciju fabrike Feka Automotive u Ćupriji, koji je letos izradio arhitektonski biro DS design iz Ćuprije, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg proizvodno-poslovnog objekta za proizvodnju retrovizora u sklopovima za različite tipove vozila, piše Ekapija.

Planiranom rekonstrukcijom i dogradnjom povećava se kapacitet u injekcijskom izlivanju plastičnih komponenti, kao i u sklapanju gotovih komponenti, uz proširenje kapaciteta za sirovine na 72 paletna mesta, navedeno je u projektu.

Dogradnja postojećeg proizvodno-poslovnog objekta podrazumeva izgradnju magacina gotovih proizvoda na 3.609 m2 i administrativnog bloka na 939 m2, proširenje magacina sirovina, gradnju prostorije za čišćenje nosača i prateće postrojenje za preradu otpadnih voda, kao i pomoćnog objekta.

Površina trenutno izgrađenih objekata iznosi 6.705 m2, a ukupna bruto izgrađena površina kompleksa nakon dogradnje iznosiće 14.200 m2. Ukupan broj zaposlenih je 160 a planira se povećanje broja na 200.

U budućnosti je planirana i potencijalna dalja izgradnja u okviru fabričkog kompleksa, stoji u projektu.

Feka Automotive fabrika za proizvodnju automobilskih delova u Ćupriji počela je sa radom u julu 2020. godine.

Pre godinu dana najavljeno je da turski investitor planira izgradnju još jednog pogona u Ćupriji i zapošljavanje još radnika. Kako je tada rekao predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić, pored postojeće, biće izgrađena još jedna fabrika od 7.500 m2, što će ukupno iznositi 15.000 m2.

Feka je potpisala ugovor sa Stelantisom o proizvodnji delova za električne automobile, koji će od 2024. godine biti pravljeni u Kragujevcu. Erić je naveo i da je Opština Ćuprija obezbedila dodatna dva hektara za izgradnju nove fabrike turskog investitora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...